- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Plaćamo najskuplje gorivo u istoriji“: Veliko poskupljenje benzina i dizela u Hrvatskoj

CC0 / Pixabay/Bernd Schray / Benzinska pumpa
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Gorivo je od danas u Hrvatskoj ponovo znatno poskupelo. Prosečna cena super 95 je 177,5 dinara, supera 100 je 187,5 dinara, dizela 178 dinara, dok je plin oko 92 dinara.
Tako je prosečan rezervoar dizela od 50 litara skuplji za 300 dinara, benzina 200 dinara, a plina 180 dinara nego prošle nedelje, pišu hrvatski mediji.
„Od ponoći plaćamo najskuplje gorivo u istoriji. Sve je ovo posledica kretanja cena nafte na svetskim tržištima i to se prelilo i na mediteransku berzu. Nažalost, ostvarile su se crne prognoze. Privreda je snažno krenula posle korona krize i zatvaranja, potrošnja se drastično pojačala pa je došlo i do poskupljenja svih naftnih derivata“, kazao je za Hrvatski radio Tin Bašić s portala Cijenegoriva.info.
Rast cena goriva posledica je rasta cena nafte na svetskim tržištima, kao i visokog kursa dolara, s obzirom da se naftom na svetskim tržištima trguje u američkoj valuti.
A nafta je na svetskom tržištu poskupela i prošle nedelje, što je peta nedelja zaredom, za otprilike četiri posto, pri čemu je, na primer, na londonskom tržištu cena barela dostigla najviši nivo u poslednje tri godine, pa se kreće oko 83 dolara.
Cena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom usled oporavka privrede, ali i tome što OPEK održava proizvodnju ispod nivoa pre pandemije.
S obzirom na rast cena goriva u Hrvatskoj, u ponedeljak je potpredsednik Vlade i ministar finansija Zdravko Marić kazao da akcize nisu nedodirljive.
„Sve je predmet rasprava. Ako smatramo da ćemo tako dobiti neke efekte, na to smo spremni“, kazao je Marić, odgovarajući na pitanja novinara razmatra li Vlada smanjivanje akciza, koje imaju značajan udeo u ceni goriva, radi ublažavanja cenovnog udara na građane zbog raznih poskupljenja, a pre svega poskupljenja goriva.
„U ovom trenutku ne bih potvrdio niti odbacio bilo koju od opcija“, kazao je Marić.
Cene goriva rastu iz sedmice u sedmicu i u Bosni i Hercegovini, ali su tamo i dalje ipak nešto niže nego u Hrvatskoj, zbog čega mnogi u pograničnim područjima prelaze iz Hrvatske na teritoriju BiH kako bi napunili rezervoare, piše bosanskohercegovački portal Kliks.
Prosečna cena dizela na pumpama u BiH iznosi od 1,12 do 1,2 evra, dok za litar benzina treba izdvojiti od 1,1 do 1,2 evra - zavisno od kompanije.
Nalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
EKONOMIJA
Cena nafte „Brent“ iznad 79 dolara prvi put od 2018.
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
EKONOMIJA
Poskupljuje gorivo u Crnoj Gori
Pumpa za crpljenje nafte - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
EKONOMIJA
Cena nafte skočila zbog skupog gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala