- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Patriota sa etiketom kvislinga: Sećanje na Milana Kašanina I Sputnjik intervju

Pratite nas
Ko je bio i čime je zadužio srpsku kulturu Milan Kašanin, književnik i prevodilac, direktor Muzeja savremene umetnosti, Muzeja kneza Pavla, osnivač i prvi direktor Galerije fresaka, dobitnik visokih domaćih i međunarodnih priznanja, nosilac Legije časti?
Da li je izložba „Milan Kašanin — u senci slave“, otvorena u Pedagoškom muzeju, koja prati put mladog Srbina rođenog „na periferiji srpskog naroda“, u Baranji, uspela da portretiše njegov životni put koji je vodio preko Novog Sada, Beograda i Pariza, kroz oba svetska rata, do poratnog osporavanja?
O tome da li je za Kašanina bilo teže čuvanje blaga Narodnog muzeja za vreme okupacije ili vreme posle oslobođenja kada je proglašen kvislingom vlasti, ostavši bez kuće, posla i prava na rad? Šta mu je davalo snagu da uprkos iskušenjima i teškoćama, na kraju života kaže „imao sam težak ali srećan život“ — u Sputnjik intervjuu govore autori postavke prof. dr Zorica Hadžić i Marina Bojić, ćerka Milana Kašanina.
Sputnjik intervju, 12.10.2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala