- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Otkriveno žarište i uzrok pomora labudova u Beogradu – ugroženo veliko područje, uvedene mere

© Sputnik / Lola ĐorđevićLabudovi na Adi Ciganliji
Labudovi na Adi Ciganliji - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Zvanično su potvrđene sumnje udruženja „Eko-Pančevački rit“ da je devet labudova u beogradskom močvarnom području Beljarici, koja se nalazi na levoj obali Dunava, uginulo od ptičjeg gripa. Veterinarski inspektori obavili su vanrednu kontrolu, uzeli briseve i zaključili da je za ptice bila kobna avijarna influenca.
Uprava za veterinu označila je Kej oslobođenja u Zemunu, gde se pojavio prvi oboleli labud, žarištem i ovo područje proglašeno je za ugroženo.
Tokom kontrole uzeti su brisevi sa tri uginula labuda, a analize ukazuju na pomenutu bolest.
„Područje u prečniku od tri kilometra od žarišta, tačnije Keja oslobođenja, proglašava se zaraženim“, navodi se u dokumentu Uprave za veterinu.
„U poluprečniku od 10 kilometara područje je ugroženo. Kako bi se sprečilo širenje bolesti donosi se odluka da se obavi popis gazdinstava i da se živina pregleda. Na popisu će se naći gazdinstva na rubnim delovima zaraženog područja. Osim ove, donosi se još odluka kako bi se sprečilo širenje virusa“, dodaje se u dokumentu, prenele su „Novosti“.
Kako se navodi, Uprava za veterinu je donela Rešenja kojim su utvrđene mere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od ove zarazne bolesti kod divljih ptica, da bi se ona suzbila i sprečilo širenje.
Navodi se da se avijarna influenca (ptičji grip) ne prenosi sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se prenese na domaću živinu.
Preventivne mere su aktivni i pasivni nadzor, kontrola zdravlja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima.
Uprava navodi da je, radi sprečavanja širenja, obavezna prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama.
Dodaje se da je obavezna i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu veterinarskom inspektoru ili veterinaru.
"Za vreme trajanja mera zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine sa zaraženog područja", saopštila je Uprava.
Članovi udruženja „Eko-Pančevački rit“ nastaviće da apeluju na JP „Srbija šume“ i Lovačko udruženje Beograd, da spreče lov na fazane, patke i divljač jer su oni prenosioci virusa. Takođe navode da će se obratiti JP „Srbija šume“ da uklone i ostale leševe labudova iz Beljarice, jer oni gazduju ovim područjem.
Virus koji izaziva bolest avijarna influenca prenosi se direktnim i indirektnim putem preko divljih ptica, inficirane živine. Virus se razmnožava u ćelijama digestivnog i respiratornog trakta.
Različiti sojevi ovog virusa tokom prošlog veka izazvali su tri pandemije, špansku groznicu početkom 20. veka, azijski grip 1957. godine i hongkonški grip krajem šezdesetih.
Labudovi - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
DRUŠTVO
„Ne približavajte im se“: Uginuli labudovi u Beogradu, ekološko udruženje upozorava /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala