- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Besramne optužbe Amerike da gas koristimo kao sredstvo pritiska

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Moskva odbacuje besramne optužbe Amerike da Rusija navodno koristi isporuke gasa kao instrument za vršenje pritiska, poručio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.
„Besramno je što nastavljaju da vrte te optužbe kao pokvarenu ploču. Nikada nismo vršili pritisak putem isporuka energenata. Ni na koji način nismo zainteresovani da to koristimo kao sredstvo političkog pritiska “, rekao je Rjabkov.
On je dodao da su takve optužbe deo informativnog rata koji Zapad nastavlja da vodi protiv Rusije u više pravaca.
„Uvek će nas optuživati za sve, mi to znamo, ali Moskva dosledno radi na stabilizaciji energetskog tržišta i u našem interesu nije da otežavamo situaciju“, istakao je diplomata.
Prema njegovim rečima, Moskva je bila i nastaviće da bude pouzdani partner Evropi po pitanju isporuka gasa, spremna je da sarađuje sa EU kako bi se izbegli skokova cena energenata kao što je nedavno bio slučaj.
„Pozivamo kolege u Evropi, uključujući naše susede, da uzmu u obzir tu jednostavnu činjenicu da mi poštujemo energetsku bezbednost na kontinentu, želimo da sarađujemo s njima kako bismo sprečili nove skokove cena“, zaključio je ruski diplomata.
Podsetimo, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je spreman da pomogne da se stabilizuju rastuće cene energenata u svetu, cene gasa na svetskom tržištu počele su značajno da opadaju, naveli su britanski mediji.
Cena gasa je 6. oktobra postavila je novi istorijski rekord, dostigavši vrednost od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara. Do kraja dana, nakon obraćanja Putina, cena je pala za preko 600 dolara.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
RUSIJA
„Amerikanci žele svađu“: Lavrov otkrio uzroke gasne krize u Evropi
Svoj komentar o tome zbog čega su evropski potrošači za enormne cene gasa odmah optužili Putina u autorskoj emisiji Moj pogled na Rusiju dala je Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala