- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

„Miroslav bi bio ponosan“: Predstavljeno novo vozilo srpske vojske – moćni „lazanski“ /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSajam naoružanja
Sajam naoružanja - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Novo multifunkcionalno vozilo srpske vojske, koje je ponelo ime pokojnog vojnog komentatora i ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog, predstavljeno je javnosti na 10. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2021" na Beogradskom sajmu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je otvorio Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2021" i informisao se o karakteristikama novog vozila Vojske Srbije.
„Mislim da bi Miroslav bio ponosan“, kazao je Vučić.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSajam naoružanja u Beogradu
Sajam naoružanja u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Sajam naoružanja u Beogradu
Integracijom visokokvalitetnih komponenti svetske klase, posebnih materijala i tehnologije, dovelo je do razvoja oklopnog vozila koje može da se takmiči sa svim svetskim proizvođačima.
„Lazanski“ je moćni točkaš, modifikovana verzija „lazara 3“. Glavna razlika između „lazara“ i „lazanskog“ je višenamenski top za dejstvo po živoj sili, lakim oklopljenim vozilima, fortifikacijama...
Top kalibra 57 milimetara koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna i može da probije i oklop lakih tenkova.
© Sputnik / Lola ĐorđevićVozilo „lazanski“
Vozilo „lazanski“ - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Vozilo „lazanski“
Vozilo „lazanski“ izgledom i funkcijama pripada krugu borbenih vozila sa pogonom na osam točkova. U njega može da se smesti do 13 sedišta.
Novinu u odnosu na „lazar“ čini i potpuni oklop, bez prozora, kao i neuporedivo veća ubojna moć i domet do 14 kilometara.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i vozilo „lazanski“
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vozilo „lazanski“ - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vozilo „lazanski“
Miroslav Lazanski, po kojem je novo oklopno vozilo nazvano, preminuo je 3. avgusta u 71. godini. Bio je novinar, vojnopolitički komentator, analitičar, pisac i diplomata.
© Sputnik / Lola ĐorđevićVozilo "lazanski"
Vozilo lazanski - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Vozilo "lazanski"
Vučić je prilikom otvaranja Sajma poručio da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku i dalje razvija odbrambenu industriju.
Takođe, istakao je da je Srbija prepoznata u celom svetu da promoviše mir i stabilnost.
"U svetu interesa nema milostinje za slabe već poštovanje za snažne i zato je važno da razvijamo odbrambenu industriju", naglasio je Vučić.
Podsetio je da se na Beogradskom sajmu uporedo održava skup nesvrstanih zemalja i dodao da je otvaranju sajma naoružanja prisustvuju predstavnici mnogih zemalja, kao i da ćemo se postarati da da ako žele da kupe naše naoružanje dobiju pristojne cene.
U svakom slučaju dobiće dobar proizvod, dodao je predsednik Srbije.
Otvaranju sajma „Panter 2021“ prisustvuju ministar odbrane Nebojša Stefanović i predstavnici više stranih delegacija.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Aleksandar Vučić
Na najvećem sajam naoružanja i vojne opreme ukupno je 132 izlagača, od čega 36 izlagača iz 16 stranih zemalja, među kojima su Austrija, Kina, Danska, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija.
Ovogodišnji sajam je i pogledu izloženih noviteta višestruko premašio sajam održan pre dve godine.
Na sajmu je predstavljeno više od 70 sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje radi samostalno ili zajedno sa Odbrambenom industrijom Srbije.
Do 14.oktobra u halama 1 i 4 i na otvorenom prostoru biće izloženo artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi, telekomunikacioni sistemi za upravljanje vatrom, terenska vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa.
Kako je ranije najavljeno Jugoimport SDPR izlaže oko 40 sistema iz sopstvenog razvojnog programa, a preduzeća iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, osim naoružanja koja razvijaju sa Vojnotehničkim institutom, prikazaće i svoje razvojne projekte.
To preduzeće ranije je najavilo da će na sajmu Partner biti prikazani proizvodi iz razvoja i proizvodnje zavisnih Jugoimportovih preduzeća, kao što su „Borbeni složeni sistemi“ iz Velike Plane, sa pogonom i u Kuršumliji, fabrika „Belom“ u Uzićima, koja proizvodi malu municiju, pančevačka „Utva“, kao i „Kovački centar“ i nova „Kapislana“ u Valjevu.
© Sputnik / Lola ĐorđevićVozilo "lazanski"
Vozilo lazanski - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Vozilo "lazanski"
Pored kompanija koje pripadaju grupaciji Odbrambene industrije Srbije, na Partneru 2021 će se predstaviti i drugi proizvođači naoružanja i vojne opreme iz Srbije, pravni subjekti registrovani za promet naoružanja i vojne opreme, naučne, obrazovne i istraživačke institucije, kao i institucije Ministarstva odbrane u oblasti remonta, održavanja naoružanja i vojne opreme i opitovanja.
Tokom trajanja sajma biće organizovani stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti iz zemlje i inostranstva imati priliku da pokažu dostignuća i ideje i razmene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije.
Unutrašnjost vozila „lazanski“ - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Detaljne karakteristike vozila „lazanski“: Višenamenski top, velika ubojna moć, jaka zaštita.../foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala