- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Ne verujem da će iko uzeti za ozbiljno optužbe da smo ukrali formulu za vakcinu „AstraZeneke“

© REUTERS / Dado Ruvic/IllustrationVakcina AstraZeneka
Vakcina AstraZeneka - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odbacio je optužbe britanskog tabloida „San“ o tome da je Rusija navodno ukrala formulu za vakcinu „AstraZeneke“ protiv virusa korona kao neosnovane i istakao da sumnja će bilo ko tako nešto uzeti za ozbiljno.

„Ničemu se više ne čudim. Što se tiče naših britanskih, pa i većine ostalih zapadnih partnera, ne mislim da će bilo ko ozbiljno da shvati te neosnovane optužbe. Neosnovanih optužbi je bilo mnogo. Što se tiče konkretno ‘AstraZeneke’ nisam čuo da nas optužuju da smo ukrali formulu za vakcinu. Bilo je dosta slučajeva negativnih nus-pojava te vakcine – tromboze i drugo. Kad je reč o ‘Sputnjiku’ nijedan takav slučaj nije zabeležen. Verujem da će svi zainteresovani sami izvesti zaključke“, rekao je Lavrov.

Pozivajući se na svoje izvore, tabloid „San“ je objavio da je Rusija navodno ukrala formulu za vakcinu kompanije „Astra zeneka“ i upotrebile je za razvoj ruske vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“.
Direktor Centra „Gamaleja“, koji proizvodi ovu vakcinu, Aleksandar Gincbur je u aprilu izjavio da je verzija o krađi formule najsmešniji mit o „Sputnjiku Ve“.
Oglasio se i Ruski fond za direktne investicije.
„Objava lista 'San' je još jedna lažna vest i drska laž, zasnovana na anonimnim izvorima. Priču, koju je pokrenuo tabloid 'San', promovišu protivnici uspeha jedne od najefikasnijih i najbezbednijih vakcina protiv kovida 19 na svetu. Smatramo da su takvi napadi krajnje neetički, jer podrivaju globalne napore za vakcinaciju. Takođe, oni nemaju nikakvog smisla sa naučne tačke gledišta, pošto 'Sputnjik Ve' i 'AstraZeneka' koriste različite platforme“, naveo je direktor RFPI Kiril Dmitrijev.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala