- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o izjavi japanskog premijera: Nismo saglasni, Kurilska ostrva su teritorija Rusije

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Rusija se ne slaže sa izjavom novog japanskog premijera Fumio Kišida na temu Kurilskih ostrva, ona su teritorija Ruske Federacije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ne slažemo se sa takvim izjavama. To je teritorija Ruske Federacije. Rusija je nekoliko puta na različitim nivoima, između ostalog i predsednik Putin, potvrđivala političku volju da nastavi dijalog sa Japanom kako bi se pronašlo rešenje onih važnih pitanja koja se nalaze na našoj agendi“, rekao je Peskov.

Prethodno je novi japanski premijer Fumio Kišida u parlamentu rekao da se suverenitet Tokija odnosi i na Južne Kurila.
Podsetimo, njegovu izjavu je komentarisao i zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov koji je za Sputnjik rekao da je mirovni sporazum između Rusije i Japana moguć samo na osnovu realne situacije, zasnovane na rezultatima Drugog svetskog rata – suverenitet nad Kurilskim ostrvima pripada Rusiji.
Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije bio potpisan. Sovjetski Savez i Japan potpisali su 1956. godine Zajedničku deklaraciju u kojoj je Moskva pristala da razmotri mogućnost predaje Japanu ostrva Habomai i Šikotan nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, a sudbina Kunašira i Iturupa nije pomenuta.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravne osnove, nije upitan.
Nakon sastanka lidera Rusije i Japana u Singapuru 14. novembra 2018. tadašnji japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da su se strane dogovorile da ubrzaju proces pregovora o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine.
Ostrvo Iturup Kurilskog arhipelaga - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
RUSIJA
Moskva odgovara Japanu: Suverenitet nad Kurilima pripada Rusiji, granica nedeljiva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala