- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineska vojska upozorila: Slomićemo tajvanski separatizam i strano mešanje po svaku cenu

© REUTERS / China Daily Kineska vojska
Kineska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Kineska vojska upozorila je da će "odlučno slomiti" svaki pokušaj razdvajanja Tajvana od Kine.
U dnevnom komentaru Narodnooslobodilačke vojske (PLA) kineska armija izrazila je uverenje da je „osujetila kompletno spoljno mešanje i separatističko delovanje u vezi sa „ nezavisnošću Tajvana “.
Prethodno je službeni list kineske vojske Pla daily objavio video na svom Veibo nalogu koji prikazuje „nedavne“ vežbe, u kojima vojnici vežbaju „desant na plažu i izbode jurišne vežbe sa mora na ostrvo“.
Video prikazuje vojnike kako izvode desant uz pomoć malih letelica, probijaju bodljikavu žicu i druge prepreke, kopaju rovove u peščanom sprudu i vežbaju borbu u šumi.
"Ako bi se separatističke snage" nezavisnosti Tajvana "usudile odvojiti Tajvan od Kine u bilo koje ime i na bilo koji način, Narodnooslobodilačka vojska će ih odlučno slomiti po svaku cenu", navodi se u komentaru Pla daily.
Vežbe su navodno izvedene na poligonu u provinciji Fuđian, koja je udaljena samo 180 kilometara od regiona Tajvanskog moreuza.
Kineska vojska, poslednjih meseci, rasporedila je ratne brodove i borbene avione na jurišne vežbe u blizini Tajvanskog moreuza kao odgovor na američke „provokacije“.
Od početka oktobra kineski ratni avioni izvršili su skoro 150 upada u tajvansku zonu protivvazdušne odbrane - signalizirajući visoke tenzije između Tajpeja i Pekinga. Međutim, ti letovi su prestali poslednjih dana, prenosi RT.
Podsećamo, kineski predsednik Si Đinping rekao je da je tajvanski „separatizam “ „najveća prepreka“ ponovnom ujedinjenju sa Kinom - dodajući da bi ponovno ujedinjenje ostvareno „mirnim sredstvima“ najbolje „služilo interesima nacije u celini“.
Međutim, tajvanska predsednica Cai Ing Ven izjavila je da ostrvo i kopno ne bi trebalo da budu „međusobno podređeni“, dodajući da će se Tajvan „opirati aneksiji ili zadiranju u suverenitet“.
U međuvremenu, nedavni izveštaji otkrili su da američke snage za specijalne operacije tajno mesecima obučavaju tajvanske trupe, kako bi ih pripremile za borbu protiv Kine. Vašington održava nezvanične veze sa Tajpehom i isporučuje ostrvo oružjem, prenosi RT.
Zvanični odnosi između centralne vlade Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. godine nakon što su se snage Kuomintanga, predvođene Čiang Kai Šekom, poraženim u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan. Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine obnovljeni su krajem 1980-ih. Početkom 1990-ih, strane su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija – Pekinškog udruženja za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Fonda za razmenu preko moreuza u Tajpeju.
Pročitajte još:
 J-15 borbeni avion poleće sa palubnj nosača aviona  - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
SVET
Tajvan: Podigli smo avione, primećena su 52 kineska bombardera i lovca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala