- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Izvinjenje „Dejli ekspresa“: Vest da je Rusija ukrala formulu Astrazeneke je – laž

© AP Photo / Gareth FullerVakcina protiv korone kompanije „AstraZeneka“
Vakcina protiv korone kompanije „AstraZeneka“ - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Britanski list „Dejli ekspres“ uputio je Moskvi izvinjenje se zbog članka u kojem se tvrdilo da je Rusija navodno ukrala formulu vakcine Astrazeneka kako bi napravila svoju „Sputnjik Ve“ (SputnikV).
Prvenstveno je ovaj tekst objavio list „San“ nakon čega su taj članak prenele i drugi mediji uključujući i „Dejli ekspres“.

„U članku objavljenom 11. oktobra pogrešno je saopšteno da je Rusija prekopirala formulu vakcine Astrazeneka i iskoristila je u stvaranju svoje. To je pogrešna informacija buduću da je Sputnjik Ve napravio centar Gamaleja, što je i svima poznato“, navodi se na sajtu lista.

Redakcija lista je takođe priznala i da je u članku bilo i drugih netačnih informacija, te je u sklopu „izvinjenja“ list objavio saopštenje Ruskog fonda za direktne investicije, u kojem se navodilo da optužbe lista „San“ nemaju nikakvog smisla.
Pozivajući se na svoje izvore, tabloid „San“ je objavio da je Rusija navodno ukrala formulu za vakcinu kompanije „Astra zeneka“ i upotrebile je za razvoj ruske vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“.
Komentarišući ovu vest, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su „novine ‘San’ veoma poznate kao duboko nenaučni list, pa se ruska strana tako i odnosi prema ovim objavama“.
Direktor Centra „Gamaleja“, koji proizvodi ovu vakcinu, Aleksandar Gincbur je u aprilu izjavio da je verzija o krađi formule najsmešniji mit o „Sputnjiku Ve“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala