- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

"Havanski sindrom" u Kolumbiji: Novi slučajevi u američkoj ambasadi

Bogota - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Američka ambasada u Kolumbiji istražuje nekoliko slučajeva misterioznog neurološkog oboljenja poznatog kao havanski sindrom, saopštili su američki zvaničnici, nekoliko dana pre očekivane posete državnog sekretara SAD Antonija Blinkena
Američki zvaničnici izjavili su da su u američkoj ambasadi u Bogoti u Kolumbiji, poslednjih nedelja prijavljena najmanje dva slučaja takozvanog "havanskog sindroma", prenosi Volstrit žurnal.
Elektronske poruke koje je ambasador Filip Goldberg poslao zaposlenima u ambasadi krajem septembra i početkom oktobra odnose se na nekoliko "anomalnih zdravstvenih incidenata", što je izraz koji američka vlada upotrebljava za nedefinisano neurološko stanje za koje kažu da je prvi put identifikovano među zaposlenima u američkoj ambasadi u Havani na Kubi 2016. godine.
Jedan zvaničnik je precizirao da su dva američka državljanina pogođena sindromom i da je zbog toga jedna porodica napustila Kolumbiju zbog lečenja.
Američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi sledeće nedelje da poseti Kolumbiju u okviru turneje u latinoameričkim zemljama.
Slična situacija dogodila se krajem avgusta kada je poseta Vijetnamu potpredsednice SAD Kamale Haris odložena na nekoliko sati nakon što je u tamošnjoj američkoj ambasadi prijavljen "abnormalni zdravstveni incident".
Od kraja 2016. godine, osoblje u nekoliko američkih ambasada širom sveta prijavilo je skup simptoma, uključujući vrtoglavicu, glavobolju, umor, mučninu, anksioznost, kognitivne poteškoće, zvonjenje u glavi i gubitak pamćenja.
Pet godina kasnije, američka vlada još uvek nema objašnjenje za tu bolest, ali ih to nije sprečilo da pokušaju da prebace krivicu na kubanske ili ruske vlade, niti da plasiraju niz teorija o "zvučnom oružju" i "pulsirajućoj" mikrotalasnoj energiji ".
Portparol Bele kuće Džen Psaki rekla je u petak novinarima da američka obaveštajna zajednica "aktivno ispituje niz hipoteza" o anomalnim zdravstvenim incidentima ".
Pročitajte još:
Američka i Kubanska zastava  - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
SRBIJA
„Havanski sindrom“ prvi put u Srbiji — od čega to misteriozno „obolevaju“ američke diplomate
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala