- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Savet EU produžio sankcije za hemijsko oružje

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Evropske unije ispred zgrade Evropskog saveta u Briselu
Zastave Evropske unije ispred zgrade Evropskog saveta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Savet EU produžio je u ponedeljak za godinu dana, do 16. oktobra 2022. godine, personalne sankcije za širenje i upotrebu hemijskog oružja, navodi se u saopštenju Saveta. Na spisku se, između ostalog, nalaze i državljani Rusije.
Nakon što ga odobre zemlje Evropske unije, produženje će stupiti na snagu najkasnije 16. oktobra, kada će biti objavljeno u službenom listu.
Evropska unija je ove sankcije poslednji put produžila na godinu dana 12. oktobra prošle godine – do 16. oktobra 2021. godine.
Okvirni režim sankcija za hemijsko oružje Evropska unija je uvela 2018. godine. On predviđa uvođenje restriktivnih mera protiv lica i organizacija za koje EU smatra da su uključeni u razvoj ili primenu hemijskog oružja, one koji pružaju finansijsku, tehničku ili materijalnu podršku i savetuju ta lica i organizacije.
Uključivanje na spisak sankcija EU znači zabranu ulaska na teritoriju EU i zamrzavanje imovine na teritoriji Unije. Građanima i organizacijama u EU zabranjeno je prebacivanje sredstava licima sa spiska.
Na spisku sankcija za hemijsko oružje trenutno se nalazi 15 fizičkih lica (pet je povezano sa sirijskim vlastima, za četiri se smatra da su umešana u upotrebu otrovne supstance protiv Sergeja i Julije Skripalj 2018. godine, a smatra se da je još šest lica u EU povezano sa incidentom sa Aleksejem Navaljnim) i dve organizacije (sirijska i ruska).
Ruska strana više puta je negirala svoju umešanost u incidente sa Skripaljima i Navaljnim i nazivala je ove incidente planiranom provokacijom u cilju diskreditacije Rusije, a takođe je ukazivala i na odsustvo bilo kakvih dokaza o krivici Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala