Ruski pesnik otvara ciklus „Poezija uživo“ na Kolarcu /video/

© Foto : Youtube/PoeTubeRu/PrintscreenPesnik Vjačeslav Kuprijanov
Pesnik Vjačeslav Kuprijanov - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Ruski pesnik Vjačeslav Kuprijanov otvoriće 16. oktobra u Kolarčevoj zadužbini ovogodišnji ciklus programa „Poezija uživo“, koji organizuje Radio Beograd 2, saopšteno je danas iz Kolarca.
Ovogodišnji dobitnik „Zlatnog ključa Smedereva“ i jedan od laureata Evropske nagrade za poeziju Književne opštine Vršac govoriće stihove iz svoje poezije, a zainteresovani će moći da prate direktan prenos večeri na Radio Beogradu 2.
Vjačeslav Kuprijanov Glebovič je rođen 1939. u Novosibirsku.
Zajedno sa Vladimirom Buričem i Arvo Metsom se smatra začetnikom slobodnog stiha, verlibra u ruskoj poeziji, a izvore verlibra nalazi u kandakarnom stihu, Psaltiru i ruskoj liturgijskoj himnografiji.
Prve pesme objavio je u „Sovjetskom studentu“ i moskovskoj „Pravdi“, a kasnije i u magazinu „Moskva“.
Njegova knjiga „U prvom licu“ objavljena je 1981. godine, a u njoj je cenzura izostavila neke od ciklusa. Nakon toga je objavio i zbirku „Ide život“, koja je jedna od prvih knjiga verlibra u posleratnom periodu.
Nakon toga, Kuprijanovljeva poezija dobija izuzetan odjek u evropskim, ali i drugim zemljama - u Nemačkoj, Italiji, Engleskoj, Holandiji, Srbiji, Severnoj Makedoniji, Japanu, Kini, Šri Lanki i Indiji.
Pored toga, preveo je dela mnogih nemačkih pesnika, poput Helderlina, Lenca, Novalisa, Rilkea, Brehta, Hesea, Frida, a sa engleskog je preveo Vitmena i Sandberga. Kritičar i pesnik Valerij Lipnevič naziva poeziju Kuprijanova „trezvenim odjekom lirskog uzdaha epohe“.
Kuprijanov je i vrlo plodan prozni pisac, a posebno se ističu njegovi romani s primesama fantastike „Sirovi rukopis“, „Empedoklova sandala“ i „Plavi mantil vasione“.
Dobitnik je niza književnih nagrada među kojima je i nagrada Ministarstva kulture i obrazovanja Austrije, međunarodna nagrada „Branko Radičević“ i „Moravska povelja“.
Član je Saveza književnika Rusije, Udruženja književnika Srbije i ruskog PEN-centra.
Nakon Kuprijanova, u ovogodišnjem ciklusu „Poezija uživo!“ svoje večeri imaće Selimir Radulović, Enes Halilović, Pero Zubac, Ana Ristović, Tomislav Marinković, Vladimir Kopicl, Vojislav Karanović i Petar Matović, objavio je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala