- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: EU treba da poboljša odnose sa Moskvom da bi izbegla nestašicu gasa

© AFP 2023 / JOE KLAMARGasni kompresori
Gasni kompresori - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov pozvao je Brisel da poboljša odnose sa Moskvom kako bi se izbegla nestašica gasa u budućnosti.
Čižov je u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ podsetio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin „dao neke preporuke 'Gaspromu’ da pokaže veću fleksibilnost“.
„I nešto mi se čini da će ‘Gasprom’ poslušati“, smatra političar.
Prema njegovim rečima, dejstva koje bi pomogla da se obuzdaju brzorastuće veleprodajne cene mogla bi se uskoro desiti, rekao je on.
Čižov je pozvao Evropsku uniju da Rusiju ne tretira kao protivnika, već kao partnera. Istovremeno je naglasio da Moskvu ne zanima povećanje cena gasa, jer „to ne doprinosi stabilnosti“: neki počinju da prelaze sa gasa na ugalj.
Prema rečima diplomate, energetska politika EU, kao i nespremnost nekih evropskih energetskih kompanija da plate više za popunu svojih rezervi, pogoršali su probleme bloka. Čižov je primetio da su na krizu takođe uticale i odluke Brisela koje primoravaju „Gasprom“ da isporučuje deo gasa Evropi pod uslovima slobodnog spot trgovanja, a ne na osnovu dugoročnih ugovora.
Čižov smatra da Stari svet „potcenjuje buduću ulogu gasa“ kao evropskog izvora energije.
Poslednjih nedelja primećuje se rekordan rast svetskih cena energenata. Stručnjaci smatraju da je nagli rast vrednosti fjučersa posledica niskog nivoa napunjenosti podzemnih skladišta gasa na kontinentu, kao i velike potražnje za prirodnim tečnim gasom u Aziji.
Predsednik Rusije Vladimir Putin naglasio je da je zemlja spremna da pomogne u stabilizaciji energetske situacije. Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je izjave da Moskva pokušava da utiče na cenu goriva radi pokretanja „Severnog toka 2“ glupostima.
Svoj komentar o tome zbog čega su evropski potrošači za enormne cene gasa odmah optužili Putina u autorskoj emisiji Moj pogled na Rusiju dala je Ljubinka Milinčić:
Šporet na gas - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
EKONOMIJA
Mediji: Optužujući Rusiju za gasnu krizu, Evropa skriva sopstveni neuspeh
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala