- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija o krađi formule za vakcinu: Optužbe britanskog lista apsolutno nemaju smisla

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaVakcina Sputnjik Ve
Vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Objava u britanskom listu „San“ o tome da su prilikom pravljenja ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) korišćeni podaci za vakcinu „AstraZeneka“ je još jedna lažna vest koja nema smisla sa naučne tačke gledišta, saopštio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI) na Tviteru.

„Objava lista 'San' je još jedna lažna vest i drska laž, zasnovana na anonimnim izvorima. Priču, koju je pokrenuo tabloid 'San', promovišu protivnici uspeha jedne od najefikasnijih i najbezbednijih vakcina protiv kovida 19 na svetu. Smatramo da su takvi napadi krajnje neetički, jer podrivaju globalne napore za vakcinaciju. Takođe, oni nemaju nikakvog smisla sa naučne tačke gledišta, pošto 'Sputnjik Ve' i 'AstraZeneka' koriste različite platforme“, navodi se u saopštenju.

RFPI podseća da je vakcina „Sputnjik Ve“ zasnovana na dobro proučenoj humanoj adenovirusnoj platformi koja se decenijama pokazala kao efikasna i bezbedna. Istovremeno, „AstraZeneka“ koristi za svoju vakcinu adenovirusni vektor šimpanze.
Pritom, tvorci ruske vakcine i „AstraZeneka“ sprovode zajednička klinička ispitivanja, podseća ruska strana.
„Umesto što šire lažne vesti, britanski mediji i državne službe bi trebalo da bolje štite reputaciju 'AstraZeneke', bezbedne i efikasne vakcine koja je stalno izložena napadima konkurenata u medijima posredstvom činjenica izvučenih iz konteksta“, dodaje se u saopštenju RFPI.
Portparol premijera Velike Britanije Borisa Džonsona odbio je da komentariše pisanja tabloida „San“ o navodnoj krađi formule vakcine, prenosi televizija „Skaj njuz“.
Pozivajući se na svoje izvore, tabloid „San“ je objavio da je Rusija navodno ukrala formulu za vakcinu kompanije „Astra zeneka“ i upotrebile je za razvoj ruske vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“.
Komentarišući ovu vest, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su „novine ‘San’ veoma poznate kao duboko nenaučni list, pa se ruska strana tako i odnosi prema ovim objavama“.
Direktor Centra „Gamaleja“, koji proizvodi ovu vakcinu, Aleksandar Gincbur je u aprilu izjavio da je verzija o krađi formule najsmešniji mit o „Sputnjiku Ve“.
Vakcina AstraZeneka - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
RUSIJA
Peskov odgovorio na optužbe britanskog tabloida: Duboko nenaučni list
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala