- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Razgovarali Putin, Merkelova i Makron: Rešavanje konflikta u Donbasu „šlajfuje“

© REUTERS / Philippe WojazerPredsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku lidera G20 u Hamburgu
Predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku lidera G20 u Hamburgu - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom o situaciji u Donbasu, saopšteno je iz Kremlja.
Tokom razgovora sve strane su izrazile zabrinutost zbog situacije na jugoistoku Ukrajine prvenstveno jer proces rešavanja konflikta „šlajfuje“.
Kako se navodi iz Kremlja, Putin je sa svoje strane rekao da Kijev ne želi da ispuni svoje obaveze iz mirovnog sporazuma iz Minska.
Takođe je rekao da Kijev ne želi da sprovede ni dogovore koji su postignuti na samitima Normandijske četvorke koju čine Ukrajina, Nemačka, Francuska i Rusija.
Istovremeno, Putin, Makron i Merkelova izrazili su saglasnost da je neophodno realizovati sve tačke Minskog sporazuma koji je potpisan još 2015. godine, te da je taj dokument jedini način da se konflikt reši.
Takođe je izneta i zainteresovanost da se nastavi sa Normandijskim formatom rešavanja krize.
Prethodno je su Merkelova i Makron ovoj temi razgovarali i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
Kako prenose mediji, Zelenski je upoznao lidere Nemačke i Francuske sa aktuelnom situacijom na jugoistoku Ukrajine, a lideri su potom izrazili spremnost da se pripremi novi samit Normandijske četvorke sa ciljem da se usaglase dalji koraci koji bi osigurali mir u Donbasu.
Pripadnik Narodne milicije DNR na kontakt-liniji - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
RUSIJA
Rusija optužuje Kijev da krši primirje u Donbasu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala