- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

© AP Photo / Jacquelyn MartinNobelova nagrada
Nobelova nagrada - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Dejvid Kard, Džošua D. Angrist i Gvido Imbens dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju za 2021. godinu, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.
Dejvid Kard je nagrađen zbog njegovog „empirijskog doprinosa ekonomiji rada“, dok su Angrist i Imbens dobili priznanje zbog njihovog „metodološkog pristupa analizi uzročnih odnosa“, navodi se obrazloženju odluke.
„Ovogodišnji laureati — Dejvid Kard, Džošua Angrist i Gvido Imbens — pružili su nam nove uvide u tržište rada i pokazali kakve zaključke o uzroku i posledici možemo izvući iz prirodnih eksperimenata. Njihov pristup se proširio na druga polja i doneo revoluciji empirijskim istraživanjima“, dodaje se u obrazloženju.
Za razliku od drugih Nobelovih nagrada, priznanje za ekonomiju nije bilo predviđeno testamentom Alfreda Nobela, već je tu nagradu ustanovila švedska Centralna banka 1968. godine, da bi prvi dobitnik bio izabran godinu dana kasnije.
To je poslednja nagrada koja se objavljuje svake godine.
Prošlogodišnja nagrada pripala je dvojici ekonomista sa Univerziteta Stenford u Kaliforniji, Polu Milgromu i Robertu Vilsonu, zbog izuzetnog doprinosa u razvoju teorije aukcija, podseća Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala