- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dogovor u Londonu: Četiri države se udružuju protiv „neprijateljskih aktivnosti“ Rusije

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoZastava Velike Britanije ispred ambasade Rusije u Londonu
Zastava Velike Britanije ispred ambasade Rusije u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Elizabet Tras i njene kolege iz Letonije, Litvanije i Estonije dogovorili su se da jačaju kolektivnu otpornost na navodno neprijateljske postupke Rusije, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom nakon njihovog sastanka u Kentu.

„Dogovorili su se da jačaju kolektivnu stabilnost protiv zlonamernih i neprijateljskih aktivnosti Rusije, da štite interese u sferi nacionalne bezbednosti, kako svoje, tako i svojih saveznika, te pozivaju Rusiju da ispunjava međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava“, ističe se u dokumentu.

Pored toga, ministri spoljnih poslova četiri zemlje dogovorili su se da „zajedno deluju na međunarodnoj sceni“, zahtevajući ne samo od Rusije, nego i od Kine „ispunjavanje međunarodnih obaveza, uključujući i iz oblasti ljudskih prava“.
Ruske vlasti su više puta negirale optužbe zapadnih lidera da su postupci Moskve agresivni ili neprijateljski protiv drugih zemalja.
Što se tiče Belorusije, ministarka spoljnih poslova Velike Britanije je istakla da je važno raditi na migracionoj krizi na granici sa Belorusijom koju je „predsednik zemlje Aleksandar Lukašenko očigledno izazvao kako bi izvršio pritisak na evropske zemlje“.
Učesnici sastanka takođe su izrazili zabrinutost zbog „sistematskog kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda u Belorusiji“.
U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom, optužujući Minsk za stvaranje migrantske krize. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije je napomenuo da Minsk više neće ograničavati priliv ilegalnih migranata u zemlje Evropske unije, jer zbog sankcija Zapada „za to nema ni novca ni snage“.
Američki predsednik Džozef Bajden i britanski premijer Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
SVET
Džonson i Bajden dogovorili taktiku protiv Rusije i Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala