- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Glad kuca na vrata – može li država stati na put poskupljenju namirnica I Energija Sputnjika

Pratite nas
Već mesecima u medijima se, posle tema o pandemiji korona virusa, pojavljuju informacije o poskupljenju berzanskih roba i poljoprivrednih proizvoda. Dok to nije postalo očigledno na rafovima sa prehrambenim proizvodima građani, koji svuda u svetu, pa i u Srbiji nisu bili svesni koliko je to uzelo maha.
Ovih dana u Srbiji je vest da litar ulja košta i više od 200 dinara. Oglašavaju se političari. Brane tržište. Pominju berzanske cene. U Srbiji je cena sirovog suncokreta bila 36 dinara po kilogramu – toliko je plaćano proizvođačima. Sada je već stigla do iznosa od oko 60 dinara/kg.
A ne poskupljuje samo ulje. Rastu cene mesa, voća i povrća...
Nameće se pitanje koliko će ta poskupljenja povećati broj onih koji ne mogu da prehrane svoje porodice. Broj gladnih. Jer, sadržaj prosečne potrošačke korpe je i pre poskupljenja bio nedostižan mnogim porodicama u Srbiji.
O tome vodi li Srbija danas dobru ekonomsku politiku u sektorima poljoprivrede i prehrambeno-prerađivačke industrije u današnjoj emisiji „Energija Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa agroekonomistom Milanom Prostranom.
Energija Sputnjika, 11.10.2022.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala