- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropska unija proširila „crnu listu“ zbog Krima: Na meti bezbednjaci, sudije, tužioci

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Evropske unije ispred zgrade Evropskog saveta u Briselu
Zastave Evropske unije ispred zgrade Evropskog saveta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Savet Evropske unije doneo je odluku da proširi sankcioni spisak protiv ruskih i ukrajinskih fizičkih lica i organizacija zbog „podrivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti“ Ukrajine, dodajući na listu osam lica, saopšteno je u „Službenom glasniku EU“.

„Savet smatra da bi tih osam fizičkih lica trebalo uključiti na spisak lica, struktura i organa protiv kojih su uvedene ograničavajuće mere zbog njihove uloge u podrivanju ili ugrožavanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Među fizičkim licima protiv kojih su sankcije uvedene je i načelnik Odeljenja FSB Rusije za Krim i Sevastopolj Leonid Mihajluk. Na spisku su se uglavnom našla lica, zaposlena u pravosudnim organima Krima i Sevastopolja (sudije, tužioci).
Precizirano je da su osobe koje su se našle na spisku „odgovorne za sprovođenje ruskog zakona na ilegalno pripojenoj teritoriji – na Krimu i u Sevastopolju“.
Na „crnoj listi“ ukupno se nalazi 185 fizičkih lica i 48 organizacija.
Podsetimo, Savet EU je u septembru ove godine produžio 15. put personalne sankcije EU protiv ruskih i ukrajinskih državljana za takozvano narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.
Prvobitno je Evropska unija uvela sankcije Rusiji 31. jula 2014. godine na godinu dana. U martu 2015. godine rok za ukidanje sankcija bio je povezan sa „potpunom primenom Minskih sporazuma“. Od tog trenutka se sankcije produžavaju na svakih šest meseci već šest godina zaredom.
Grb na zgradi Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
RUSIJA
Poslanik: Amerika sprema novi paket sankcija protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala