- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pravila (ne) mogu biti ista i za Milorada i za Đerdana /foto/

© AFP 2023 / JOHN THYSMilorad Čavić
Milorad Čavić - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Sportski događaji su kroz istoriju neminovno bili pozornica i za pokazivanje različitih stavova, političkih, društvenih, ličnih – razlozi su različiti, ali je praksa uvek ista, Srbi uglavnom budu kažnjavani.
Setimo se 2008. godine kada je Milorad Čavić, najbolji srpski plivač svih vremena, izašao na pobedničko postolje na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu.
Čavić je za tu priliku odabrao majicu sa natpisom „Kosovo je Srbija“, što je naišlo na žestoku reakciju.
Čavić je osvojio zlatnu medalju, ali je suspendovan jer je takvo obrazloženje stiglo iz Disciplinske komisije Evropske plivačke federacije.
„Čavićev gest je čista politička akcija i povreda pravila“, navedeno je u saopštenju.
I dobro, ako prihvatimo takva pravila igre, onda bi trebalo da budu ista za sve, zar ne?
Pa, odgovor je – ne.
Sportski događaj kao priliku za promovisanje ovakvih ili onakvih stavova ne tako davno je ispoljio Rukometni savez Crne Gore, obukavši svoje rukometaše u zelene „komitske“ dresove, ali niko nikada nije zloupotrebio sport kao Đerdan Šaćiri.
Momak rođen u selu Žegra, nedaleko od Gnjilana, kao mali se preselio u Švajcarsku, zadužio dres njene reprezentacije i ostvario sasvim dobru fudbalsku karijeru – sa 30 godina može da se pohvali da je nastupao za Bajern, Inter, Liverpul, između ostalih klubova.
Ipak, za njega je vrednije od fudbalske predstave da pokaže sebe kao ponosnog kosovskog Albanca, što je radio na Svetskom prvenstvu u Rusiji, provocirajući fudbalere Srbije gestikulacijom „orla“ nakon postignutog gola.
Reklo bi se, afekat, radost, euforija, ali – ništa od toga, Šaćiri iz godine u godinu nastavlja sa provokativnim nastupima i za to dobija malu, uglavnom nikakvu kaznu.
Tako je bilo i u poslednjem slučaju kada je od osobe za koju nije jasno kako je tu uopšte mogla da se nađe, u zoni predviđenoj samo za fudbalere i predstavnike medija, dobio trenerku sa oznakom zločinačke takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, što je sa osmehom prihvatio.
Još veći problem za sve – to se dogodilo dok je predstavljao Švajcarsku, državu koja mu je dala utočište i pružila sve što ima, ali je za Đerdana ipak važnije ono čega se gotovo i ne seća, niti je doživeo.

Fudbalski savez Švajcarske je pokrenuo istragu, ali Šaćiri neće proći kao nekada Čavić – nema suspenzije, nema šire osude strane javnosti, nema njegovog eventualnog izvinjenja, kao što je to bio slučaj u Rusiji.

Izgleda da je teza sa početka teksta apsolutno tačna – kazne, suspenzije i iznuđenja izvinjenja su rezervisana samo za Srbe, a ostali mogu kako hoće. Samo se čeka da nekome padne na pamet da na sportskom takmičenju promoviše lik, na primer Maksa Luburića, eto tako jer mu je palo na pamet i nema nikoga da to sankcioniše.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala