- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crnogorska policija pustila uhapšene Botunjane, brojne partije tražile oslobađanje /video/

Pripadnik crnogorske policije
Pripadnik crnogorske policije - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Meštani Botuna, koje je crnogorska policija jutros privela tokom protesta zbog gradnje kolektora, pušteni su na slobodu.
Iz Uprave policije Crne Gore saopšteno je da su policijski službenici, „u skladu sa zakonom, pružili pomoć u izvršenju „Vodovodu i kanalizacijama“ Podgorica“.
„Pošto se u postupku sprovođenja izvršenja opravdano očekivalo pružanje fizičkog otpora, a određeni broj lica se okupio na licu mesta, u nameri da ne dozvoli izvršenje, to je bio razlog postupanja policije u odnosu na pomenuta lica“, navode iz policije i dodaju da su svi privedeni napustili prostorije policije pošto im je utvrđen identitet i nakon što je sa tim upoznato tužilaštvo.
Iz Socijalističke narodne partije ranije je saopšteno da je privedeno 27 osoba, prenose „Vijesti“.
Slađana Kaluđerović, predsednica odbora SNP u Golubovcima, saopštila je da je među privedenima bio i Slavko Vukčević, odbornik te partije u prethodnom mandatu.
SNP je najoštrije osudila hapšenje meštana Botuna, koji su, kako se navodi, mirno protestovali zbog izgradnje kolektora na njihovoj teritoriji.
Posle hapšenja Botunjana, reagovao je jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, koji je policijsku intervenciju nazvao sramnom i poručio da će otkazati podršku Vladi ako privedeni ne budu pušteni na slobodu. On je za hapšenje meštana optužio Upravu policije i gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića.
Iz Demokratske Crne Gore ocenili su da se radi o „skandalu bez presedana“ i takođe zatražili da se privedeni bez odlaganja puste na slobodu.
Građanski pokret URA pozvao je ministra ekologije i prostornog planiranja Ratka Mitrovića i gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića da, uzimajući u obzir kompleksnost ukupne situacije, razumevajući „više nego opravdane strahove“ meštana Botuna, pokažu odgovornost i započnu razgovore o pronalaženju idealnog rešenja.
Apel da se oslobode privedeni meštani uputili su jutros i iz Prave Crne Gore.
„Prava Crna Gora zahteva od Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova da pod hitno puste na slobodu meštane Botuna koji su jutros uhapšeni, samo zbog toga jer su se borili za svoja prava, protestujući protiv izgradnje kolektora u tom naselju, na šta imaju potpuno pravo. Ovo hapšenje je primer nepoštovanja kako Ustava tako i ljudi koji se bore protiv nametanja samovolje gradonačelnika Podgorice“, saopšteno je iz Prave.
Meštani Botuna traže da se lokacija za kolektor izmesti 500 metara, da ne bude u komšiluku njihovih kuća.
Kolektor je najveći komunalni problem Podgorice, jer je trenutno u funkciji kolektor koji je izgrađen za grad od 75.000 ljudi, Podgorica sada ima preko 200.000 stanovnika, i više od pola grada koristi septičke jame. Zato je Morača nizvodno od kolektora, koji se sada nalazi u centru grada, toliko zagađena da se vodom iz nje ne preporučuje ni pranje kola.
Hapšenje meštana Botuna kod Podgorice tokom protesta zbog gradnje kolektora - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
REGION
Crnogorska policija uhapsila na desetine ljudi, Knežević preti da će uskratiti podršku vladi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala