- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cena nafte skočila zbog skupog gasa

© REUTERS / Todd KorolPumpa za crpljenje nafte
Pumpa za crpljenje nafte - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Svetske cene nafte su od otvaranja berzi porasle za skoro dva odsto: velika potražnja za njom prvenstveno je podržana skupim gasom, pokazuju podaci sa trgovanja i komentari analitičara.
Prema stanju od 7.04 po srednjoevropskom vremenu, cena decembarskih fjučersa za mešavinu marke „Brent“ iz Severnog mora porasla je za 1,63 odsto – na 83,74 dolara po barelu, a novembarskih fjučersa za teksašku „laku“ naftu „VTI“ – za 2,04 odsto, na 80,95 dolara po barelu.

Rast je podstaknut snažnom potražnjom za naftom kao alternativom za poskupeli prirodni gas.

Tako su se u Evropi ugovori o nabavci ovog goriva od početka avgusta do kraja septembra više nego udvostručili, a istorijski maksimum zabeležen je 6. oktobra – kada je iznosio 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara. Istina, do kraja nedelje cena se vratila na skoro hiljadu dolara, ali je impuls za traženjem zamene postao očigledan.
Osim toga, na poslednjem sastanku OPEK plus, alijansa je odlučila da ne ubrzava povećanje proizvodnje nafte. Od avgusta naftaši povećavaju parametar za 400 hiljada barela dnevno svakog meseca, računajući da će do kraja septembra 2022. postepeno odustati od ovih ograničenja, istakli su analitičari u komentaru za „Volstrit džurnal“.
U poslednje vreme značajno su porasle i cene ostalih energenata. U oktobru je istorijski rekord obnovila cena termalnog uglja – više od 300 dolara po toni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala