- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki časopis: Energetska kriza dala Rusiji dodatne poluge pritiska na svetskoj sceni

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaVašington, američke zastave
Vašington, američke zastave - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Zavisnost evropskih zemalja od ruskog gasa stavlja ih u ranjiv položaj i mogla bi negativno da utiče na položaj Sjedinjenih Američkih Država, piše „Volstrit džurnal“.
Kako navodi autor članka, težnja Evrope da odustane od proizvodnje energije iz fosilnih goriva učinila ju je bespomoćnom protiv globalnog rasta cena nafte i gasa. U proteklih godinu dana tamošnje cene energenata porasle su pet puta, a trenutna situacija je svakako povoljna za Rusiju: uprkos zahtevima evropskih političara, „Gasprom“ ne žuri sa povećanjem proizvodnje. Američki predsednik Džozef Bajden i njegova administracija, u skladu sa trendom ka ekološki prihvatljivijim izvorima energije, ugrožavaju svoj uticaj na globalnoj sceni.
„To je podsetnik da je proizvodnja električne energije izvor američke strateške snage koju SAD rizikuje da zameni za klimatske snove... Manična opsesija Bajdenove administracije za nerealnim klimatskim ciljevima na uštrb energetske bezbednosti naneće ozbiljnu štetu ekonomiji i interesima Sjedinjenih Američkih Država u svetu“, zaključuje je autor članka.
Stanje na evropskom energetskom tržištu ostaje kritično već nekoliko nedelja. Stručnjaci smatraju da je nagli rast vrednosti fjučersa posledica nekoliko faktora, uključujući nizak nivo napunjenosti podzemnih skladišta gasa u Evropi, ograničenu ponudu glavnih dobavljača, kao i veliku potražnju prirodnog tečnog gasa u Aziji. Predsednik Rusije Vladimir Putin je više puta govorio da je Moskva spremna da pomogne u stabilizaciji energetske situacije.
Svoj komentar o tome zbog čega su evropski potrošači za enormne cene gasa odmah optužili Putina u autorskoj emisiji Moj pogled na Rusiju dala je Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala