- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tramp: Rusija i Kina proučavaju američku tehniku ostavljenu u Avganistanu

© AFP 2023 / DIBYANGSHU SARKARAmerički vojni helikopter AH-64 "Apač" u bazi u Avganistanu
Američki vojni helikopter AH-64 Apač u bazi u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Pratite nas
Rusija i Kina već su demontirale i proučavaju helikoptere koje su Sjedinjene Američke Države ostavile u Avganistanu, izjavio je bivši američki predsednik Donald Tramp na skupu svojih pristalica u Ajovi.
„Rusija i Kina već imaju primerke naših helikoptera... I oni sada rastavljaju ‘Apače’ i uskoro će praviti najbolju tehniku za manje novaca“, istakao je Tramp.
Prema rečima bivšeg predsednika, američke trupe su prilikom napuštanja Avganistana „polomile nekoliko starih helikoptera, ali ne i najnovije“.
„Sada to imaju naši neprijatelji“, rekao je on.
Tramp je dodao da su SAD u Avganistanu ostavile vojnu tehniku u vrednosti od oko 85 milijardi dolara.
Početkom avgusta talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) pojačali su ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu. Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana, na čijem čelu je Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala