- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Svaka četvrta osoba psihički bolesna – šta je dobar antidepresiv

CC0 / HolgersFotografie/Pixabay / Tuga, očaj – ilustracija
Tuga, očaj – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Pratite nas
Načelnik Odeljenja neuropsihijatrije u Kliničko bolničkom centru „Dragiša Mišović“, neuropsihijatar Vladimir Diligenski, izjavio je da je u svetu u proseku jedan od četiri stanovnika planete psihički bolestan. Kako je naveo, na skali od jedan do deset, kada je u pitanju mentalno zdravlje, Srbija zauzima sredinu.
„Dosta dugo traje ovaj problem sa koronom i ostavlja posledice, javlja se sve više i više depresivnih, sve više sa anksioznim poremećajima, prvenstveno sa paničnim poremećajima. Stariji ljudi lakše uđu u demenciju i probleme koji su teži nego što su bili. Socijalna izolacija kvari kvalitet života", rekao je prof. Vladimir Diligenski, povodom Međunarodnog dana mentalnog zdravlja.
Diligenski je napomenuo da je potreba za psihijatrijom velika i da se svuda u svetu traže stručnjaci psihijatrije.
„Svi poremećaji i depresije u svetu povećani su za 30 odsto. Kod nas je to mnogo manje zastupljeno, jer postoji porodična potpora i nema tolikog otuđenja. Kada ste napeti duže od godinu dana automatski ulazite u depresiju, anksiozni poremećaj i nesanicu“, istakao je profesor Diligenski.
On je, gostujući na RTS-u, naveo da se depresija manifestuje kao nedostatak volje za rad, postajete tužni neraspoloženi niste funkcionalni, neispavani ste.
Diligenski je naglasio da treba potražiti psihijatra i psihologa, jer te okolnosti utiču na kvalitet života.
„Nedoumice koje nas čine anksioznim su donošenje odluka, nemate jasno određene smernice kako da se ponašate i u pogledu doza vakcine. Uvek kada je nešto nejasno dolazi do mnoštva psiholoških fenomena. Zato je imperativ da u svim hitnim službama postoji i psihijatar, kao član tima. Treba da se vakcinišu svi koji nisu, jer nemamo bolje oružje. Sačuvajte svoje mentalno zdravlje družeći se makar preko telefona, a šetnja je važna kao dobar antidepresiv“, poručio je Diligenski.
Jesenja depresija — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
DRUŠTVO
Kako prepoznati jesenju depresiju
Depresija - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Pejsmejker“ za mozak protiv depresije: Nova metoda lečenja prvi put primenjena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala