- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Politički haos u Austriji: Kriza vlade ili kriza države

© AP Photo / Visar KryeziuSebastijan Kurc
Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Pratite nas
Ostavka koju je podneo austrijski kancelar Sebastijan Kurc nakon optužbe o učešću u korupcijskoj aferi mogla bi bitu uvod u ozbiljne političke turbulencije koje u ovom trenutku Austriju stavljaju pred pitanje - da li je na pomolu samo kriza Vlade ili i kriza države.
Za sada, sudeći po brzini kojom se događaji odvijaju, teško je precizirati sve posledice njegove odluke i to da li je na pomolu novi zaplet ili će rasplet biti u novim parlamentarnim izborima.
Podsetimo, odluka Kurca o povlačenju sa mesta kancelara usledila je nakon što je austrijsko Tužilaštvo pokrenulo istragu o njegovoj umešanosti u korupcijsku aferu, i odgovornosti za trošenje državnog novca u svrhe medijskog eksponiranja svoje stranke.
Kao odgovor na ovu meru Tužilaštva, najavljena je sednica Parlamenta na kojoj je trebalo da se glasa o poverenju, ali je Sebastijan Kurc uprkos iznetom stavu da se neće povući, naprasno zakazao konferenciju za štampu i objavio da će mesto kancelara prepustiti svom stranačkom kolegi, ministru spoljnih poslova Aleksanderu Šalenbergu.

Previše prljavštine za stabilnu političku scenu

Željko MaleševiĆ, austrijski politikolog srpskog porekla, kaže u razgovoru za Sputnjik da je u ovom trenutku nezahvalno prognozirati dalje događaje, s obzirom da ima puno protivrečnosti i gotovo neverovatnih obrta.
„Slika se menja iz sata u sat. U petak je bilo 99 posto sigurno da Vlada pada jer su Sebastijan Kurc i svi njegovi ministri rekli da se on neće povući da bi sinoć on izjavio suprotno. Takođe, kada se učinilo da će Vlada neizostavno pasti u u utorak kada je na vanrednoj sednici Parlamenta opozicija trebalo da podnese zahtev za opoziv čitave Vlade, Zeleni su se sinoć oglasili i rekli da će podržati Vladu, demantujući sami sebe. U igri je mnogo interesa i teško je reći u kom pravcu će se događaji odvijati. Jedina stabilna činjenica je da je predstava o Sebastijanu Kurcu kao neokrnjenoj figuri otišla u propast“.
Odluka da se sam povuče, spekulišu austrijski mediji, rezultat je ili pritiska i pretnje suočavanja sa „ozbiljnijim hipotekama“ ili pokušaj da u nastaloj trgovini Kurc sačuva bar mesto šefa poslaničkog kluba. Sam Kurc svoj potez objasnio je ljubavlju prema Austriji.
„Bilo bi neodgovorno da upadnemo u višemesečni haos i u slepu ulicu. Želim da prepustim mesto drugome kako bih sprečio haos".

Istraga se vodi duže od godinu dana

Malešević kaže da haos nije sprečen i da politička kriza ne postoji od juče već je počela aferom Ibica koja je dovela do pada Vlade 2019. Na svakih nekoliko meseci, ističe, Austriju potrese neki manji ili veći skandal, uglavnom vezan za borbu državnog Tužilaštva za korupciju sa strankom još aktuelnog premijera Sebastijana Kurca.

„To traje mesecima, samo što su te činjenice van Austrije malo poznate. Protiv bližeg okruženja Sebastijana Kurca se već duže od godinu dana vodi istraga po pitanju raznih korupcionaških afera. Sada je sve kulminiralo i on je morao da se skloni sa mesta kancelara. Istraga je u toku. Da li će biti podignuta optužnica znaćemo za nekoliko meseci. Svakako, ono što je izašlo na videlo je razarajuće za ugled Sebastijana Kurca i njegove stranke. Način komunikacije sa bližim saradnicima baca senku na njegovo javno lice koje je pokazivao u narodu. Ovo je previše prljavštine za stabilnu političku scenu kao što je austrijska“.

Razmatrajući sve solucije pred kojima bi mogla da se nađe austrijska politička scena, Malešević kaže da postoji nekoliko mogućih scenarija. Po jednom, ukazuje, mogla bi da se stvori manjinska vlada što nije realno jer bi to morala da bude vlada Zelenih, Socijalista i Liberala uz podršku Slobodarske partije što je faktički nemoguće jer je predsednik Slobodarske partije rekao da to neće podržati. Druga varijanta bi bila šira koalicija što je takođe nerealno jer Zeleni i Liberali ne žele da sarađuju sa Slobodarskom partijom iako su socijalisti pokazali načelnu spremnost, što je novina. I treća solucija je ekspertska vlada kao što je bio slučaj nakon afere Ibica. Najrealnija opcija je ipak, smatra Malešević, da ova vlada padne. Austrija će, smatra, verovatno sledeće godine ići na prevremene parlamentarne izbore.

Izlaz bi mogao biti Brisel

Na pitanje da li bi ovaj skandal mogao da označi politički kraj Sebastijana Kurca, Malešević kaže da ne veruje u kraj njegove političke karijere te da je sigurno da će on preživeti i pad Vlade.
„Njegova stranka je bazirana na pokrajinskom principu i ima izuzetno snažne centre u pokrajinama kao što su Tirol i Štajerska. U Gornjoj Austriji ta podrška je okrnjena. Novi skandal otvara pitanje kako će reagovati organizacije poput Saveza privrednika koja je veoma važna u njegovoj stranci. Ako svi oni ostanu uz njega on bi mogao da preživi ali tu se javljaju neke prve pukotine, kritike koje dolaze od strane pojedinih pokrajinskih ministara. U svakom slučaju neki izlazni scenario za njega bi mogao da bude Brisel“.

Kurcov naslednik je tehnički upravnik

S obzirom da na mesto Sebastijana Kurca dolazi dosadašnji ministar spoljnih poslova iz iste stranke, Malešević kaže da se može reći da je reč o kozmetičkim promenama. Kurc ostaje u Parlamentu na čelu stranačke grupe a na njegovo mesto dolazi čovek po njegovom izboru.
„Gospodin Šalenberg dolazi iz Gornje Austrije, potomak je stare plemićke porodice profesionalnih diplmata. Njegov otac je bio visoko rangirani austrijski diplmata. Šalenberg je takođe činovnik Ministartva spoljnih poslova, sposoban diplomata ali nesposoban političar. On nema ugled političara u narodu. Takođe, on dolazi iz kruga osoba od poverenja Sebastijana Kurca i sigurno da će više služiti kao tehnički upravnik i vrsta menadžera dok će sve konce iz pozadine vući Sebastijan Kurc“.
Kada je reč o raspoloženju u biračkom telu Malešević ističe da je razočarnje veliko, posebno onih koji su na zadnjim izborima poklonili poverenje Sebastijanu Kurcu i njegovoj stranci. To razočarenje, veruje, odraziće se i na demokratiju u Austriju, pre svega na učešće u izborima na kojima je inače mala izlaznost.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala