- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Mediji: Optužujući Rusiju za gasnu krizu, Evropa skriva sopstveni neuspeh

© Fotolia / Chepko DanilŠporet na gas
Šporet na gas - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Pratite nas
Prirodni gas na evropskom tržištu sada je skuplji nego ikada pre. Energetska kriza zahvatila je Evropsku uniju. Razloga za to ima mnogo, a naročito male rezerve plavog goriva u skladištima u odnosu na prethodne godine, kao i činjenica da većina gasa sada ide u Aziju, gde potrošači za njega plaćaju još veću cenu, piše list „Dojče virtšaft nahrihten“.
Međutim, u Briselu su već našli krivca – upravo Rusiju. Prema mišljenju nekih političara, Moskva namerno stvara smetnje u snabdevanju kako bi primorala Evropsku uniju da sertifikuje gasovod „Severni tok 2“.
Ali u stvarnosti, „Gasprom“ se u potpunosti pridržava uslova svojih ugovora, što je nedavno potvrdila čak i nemačka kancelarka Angela Merkel. Štaviše, ona je indirektno priznala krivicu EU za ono što se dešava: „Moramo sebi postaviti pitanje: da li smo naručili dovoljnu količinu gasa ili je možda visoka cena u ovom trenutku razlog zašto nismo naručili dovoljno?“, navodi se u članku.
U Rusiji takođe odbacuju sve optužbe na njihov račun i naglašavaju da nisu umešani u brzi rast cena na evropskom tržištu, podseća se u članku. To znači da je trenutku krizu Evropa „pripremila kod kuće“, odnosno da je ona rezultat neuspešne politike u oblasti ekonomije i energetike.
Ruski predsednik Vladimir Putin nije zainteresovan za sukob, piše list. On će biti u potpunosti zadovoljan ako „Gasprom“ Evropljanima bude prodavao onoliko gasa koliko im je potrebno, pod uslovom da se trgovina odvija pod obostrano korisnim uslovima. Pri tome, evropski političari znaju da nemaju monopol nad cenama za rusko plavo gorivo i da ne mogu jednostrano da diktiraju uslove. Ako bude potrebno, Putin to može jasno da pokaže usporavanjem isporuka na nekoliko dana.
Briselska antiruska propaganda osmišljena je da sakrije pravi problem sa snabdevanjem energijom u Evropi: potrebno joj je što više ruskog gasa što je pre moguće. Nemačkoj je potreban „Severni tok 2“, koji je već završen, ali još nije sertifikovan, zbog čega on ne može da pomogne u rešavanju trenutne krize.
Osim toga, stalne optužbe na račun Moskve – bilo da se odnose na stanje demokratije u zemlji, isporuke gasa ili navodne sajber-napade – neće pomoći u poboljšanju bilateralnih odnosa.
Na kraju krajeva, Rusi mogu doći do zaključka da je Evropska unija zaista usmerena na sukob, nakon čega će i sami početi da doživljavaju Evropljane kao loše susede i prema njima početi da se ponašaju na odgovarajući način. Ovo, sa svoje strane, može da utiče na snabdevanje Evropske unije energijom.
Uostalom, sada je na svim tržištima sirovina vrlo napeta situacija. Dovoljno je da se raspoloženje malo promeni i cene energenata mogu ponovo naglo da porastu, upozoravaju autori članka.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
RUSIJA
„Rusija spremna da pomogne, ali…“: Putinova poruka povodom gasne krize u svetu
Svoj komentar o tome zbog čega su evropski potrošači za enormne cene gasa odmah optužili Putina u autorskoj emisiji Moj pogled na Rusiju dala je Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala