- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ko je Aleksander Šalenberg, novi austrijski kancelar

CC BY 2.0 / Mahmoud-Ashraf/Bundesministeriums für Europa, Integration und Äusseres / Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg
Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg  - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Pratite nas
Aktuelni ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, koga je dojučerašnji kancelar Sebastijan Kurc, predložio za novog šefa austrijske vlade, važi za dobrog diplomatu, koji bi mogao da „smiri strasti“ u vladajućoj koaliciji.
Šalenberg je proteklih godina ostvario zavidnu karijeru, iako, kako je u više navrata govorio, to nije želeo.
On se do sada nije mnogo bavio dnevnom politikom, ali je zato u više navrata pokazao da pripada ''hardlajnerima'' po pitanju politike prema ilegalnim migrantima.
Pažnju javnosti je pre par meseci izazvao podizanjem izraelske zastave na sedištu Ministarstva na čijem je čelu, kao reakciju na napade na izraelske gradove.
Šalenberg, inače, nije član Narodne partije Austrije (OVP), koja ga je dovela u vladu.
Rođen je u Bernu, a odrastao je u Indiji, Španiji i Francuskoj, pošto je njegov otac bio ambasador Austrije u nekoliko zemalja.
Studirao je pravo u Beču i Parizu, a potom i Evropsko pravo na Evropskom koledžu u Brižu.
Prvo diplomatsko iskustvo stekao je službovanjem u pravnom odeljenju Misije Austrije pri EU, a po povratku je postao portparol bivše ministarke spoljnih poslova Ursule Plasnik, a kasnije i njenog naslednika Mihaela Špindelegera..
Kada je Kurc postao ministar spoljnih poslova, unapredio ga je u šefa Odseka za spoljnopolitičko planiranje.
I u pregovorima o formiranju koalicije nakon izbora 2017. Kurc je računao na Šalenberg, pa ga je povukao u svoj kabinet na mesto šefa štaba za strategije i planiranje.
Na mesto ministra Šalenberg je došao, nakon pada prve vlade Sebastijana Kurca, posle afere „Ibica“; u koju se „sapleo“ tadašnji koalicioni partner Slobodarska partija (FPO).
On je, u ekspertskoj, prelaznoj vladi, zauzeo mesto šefa diplomatije, a na tom mestu je ostao i nakon formiranja nove vlade Sebastijana Kurca sa Zelenima.
Sada će Šalenberg morati zvanično da preuzme kormilo i svoje diplomatsko iskustvo primeni u svakodnevnom radu sa koalicionim partnerom.

Šalenberg i Zapadni Balkan

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Šalenberg se već duže jasno zalaže za proširenje EU.
On je ove godine, u više navrata, govorio da 2021. ne sme biti izgubljena godina, kao prethodna po pitanju približavanja Zapadnog Balkana EU.
Kao i Kurc, on smatra Zapadni Balkan neposrednim susedom, čija bi integracija u EU donela stabilnost i bezbednost u Evropi.
Može se očekivati i da će se i dalje zalagati za proširenje EU, ali uz insistiranje na ispunjavanje uslova sa obe strane, navodi Tanjug.
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
SVET
Sebastijan Kurc podneo ostavku na mesto austrijskog kancelara /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala