- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

„Gavran“ srpski dron-ubica: Uništava tenkove, topove, PVO, pešadiju, čak i kad su skriveni /video/

© Foto : Youtube/Army Boss/PrintscreenDron ubica "Gavran" Jugoimporta SDPR
Dron ubica Gavran Jugoimporta SDPR - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Novi proizvod kompanije „Jugoimport“, dron „Gavran”, predstavlja izviđačko-udarnu platformu namenjenu za izviđanje u realnom vremenu i udare na široki spektar ciljeva iza fronta u dubini neprijateljske pozadine.
„Gavran” obezbeđuje osmatranje u realnom vremenu, određivanje i prepoznavanje ciljeva po principu svoj–tuđ i dejstvo na uočene ciljeve.
Dužina drona je četiri i po metra, razmak krila 3,2 metra, a visina sa točkovima 0,7 metara. Borbeni radijus domaćeg drona-ubice iznosi od 50 do 100 kilometara, zavisno od reljefa i dužine linije izviđanja, objavio je RTS.
Ovaj dron-ubica radi sa nekoliko dronova kojima se upravlja sa istog komandnog mesta preko zaštićenog radio-linka.
Uništava sve vrste ciljeva na zemlji – tenkove i oklopna vozila, krupna PVO sredstava, radare, artiljeriju i raketna artiljerijska sredstva, pešadiju na otvorenom i u zaklonima i druge mobilne i stacionarne ciljeve na zemlji, borbene čamce i dronove.
„Mi smo pri kraju završnog prijema tog sistema ovde kod nas gde su naše i posade proizvođača obavile taj program, i sve do sada je bilo uspešno i bojevo gađanje raketom „rt8c“ na poligonu u Nikincima“, rekao je Nenad Miloradović iz Vojske Srbije.
Maksimalni domet „gavrana” je 150 kilometara pri krstarećoj brzini od 120 kilometara na čas.
Primarna upotreba ovog drona-ubice predstavlja kruženje iznad bojnog polja u roku od 30 minuta i na daljini od 50 kilometara od komandnog centra. Maksimalna visina leta je 1.500 metara. Masa samog drona je 35 kilograma, a poletna masa drona sa korisnim teretom 50 kilograma.
© Foto : Youtube/Army Boss/PrintscreenDron se prvo navodi preko GPS-a i satelita, a neposredno pred udar preko TV ili IC glave
Dron ubica Gavran Jugoimporta SDPR - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Dron se prvo navodi preko GPS-a i satelita, a neposredno pred udar preko TV ili IC glave
Kada se dron lansira iz kontejnera, njegova krila su savijena, a prilikom izletanja iz kontejnera vraćaju se u prvobitni položaj.
„Gavran” poleće sa buster motorom na čvrsto gorivo, a klipni motor koristi za krstareći let. Vreme potrebno za lansiranje drona iz kontejnera je jedan minut. Navođenje drona je kombinovano, inercijalno, pomoću GPS-a, GLONASS satelitskog navigacijskog sistema, a u terminalnoj fazi leta dron se navodi na cilj preko TV ili IC glave za samonavođenje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala