Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Delegacije učesnika Samita pokreta nesvrstanih stigle u Beograd

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICZastave na auto-putu
Zastave na auto-putu - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Pratite nas
Delegacije učesnika komemorativnog Samita pokreta nesvrstanih koji se održava u ponedeljak i utorak, a među kojima je i sin nekadašnjeg predsednika Egipta i jednog od osnivača Pokreta Gamala Nasera, stigle su danas na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.
Među delegacijama su ministri spoljnih poslova Sudana i Palestine, Marjam Almahadi i Riald Malki, asistent ministra spoljnih poslova Egipta Ehab Badavej, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Libije Mohamed Isa, pomoćnik ministra spoljnih poslova Arapske lige Ahmed Khatabi, ambasador pri UN Kube Pedro Kvesta.
Takođe, u Beograd su stigli i zamenik ministra spoljnih poslova Tadžikistana Husejin Mahmurad, prvi zamenik ministra spoljnih poslova Uzbekistana Farhad Arziev, kao i generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Singapura Li Long.
Stigao je i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, koji će, kao gost, učestvovati na Samitu pokreta nesvrstanih.
Doputovali su i ministar spoljnih poslova Venecuele Feliks Plasensija i diplomatski predstavnici Gvineje Bisao, Bocvane i Zelenortskih Ostrva.
Na aerodromu ih je dočekao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović.
Zvaničnici zemalja članica Pokreta nesvrstanih i posmatrača učestvovaće na komemorativnom skupu u Beogradu, kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta i prve konferencije.
Dolazak na konferenciju u Beograd potvrdilo je više od 100 delegacija, a oko 45 njih predvodiće ministri spoljnih poslova.
U Beogradu, na najvećem multilateralnom skupu u Evropi ove godine, očekuje se i učešće nekoliko predsednika i premijera.
Domaćini Samita, koji će u ponedeljak i utorak biti održani na Sajmu, su Srbija i Azerbejdžan, a Beograd svoje goste dočekuje, kao i pre šest decenija, sa zastavama svih zemalja učesnica koje se mogu videti duž auto-puta, ali i u centru grada.

„Dan za ponos Srbije“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo je dobrodošlicu predstavnicima nesvrstanih zemalja.
„Kišni dan u Beogradu, ali dan za ponos Srbije. Pre 60 godina nesvrstani su se okupili u Beogradu, danas je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta“, poručio je Vučić u snimku objavljenom na Instagramu.
Vučić je naveo da je srećan što se nalazi na čelu Srbije koja je, kako je kazao, mogla i imala snage da organizuje ovako veličanstven skup.
„Želim dobrodošlicu predstavnicima 105 zemalja i 9 međunarodnih organizacija u Srbiju“, rekao je predsednik Srbije.

Selaković: Pokret nesvrstanih se vratio u rodno mesto

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je da se skupom u Beogradu, kojim se obeležava 60. godišnjica Pokreta nesvrstanosti, taj pokret vratio u svoje rodno mesto.
On je istakao da se već sada može reći da će taj skup biti veoma uspešan, s obzirom da će se u Beogradu, uprkos pandemiji korona virusa, okupiti predstavnici više od 100 zemalja, sa više od 40 ministara inostranih poslova.
"To su predstavnici onih istih država koje u dobroj meri nekadašnju Jugoslaviju poistovećuju sa Titom i Beogradom. Tito više nije živ, ali je Beograd i dalje simbol borbe za slobodu tog dela sveta", rekao je Selaković u intervjuu za današnju "Politiku".
U politici Republike Srbije, koja je primarno okrenuta članstvu u Evropskoj uniji, ne zaboravljaju se tradicionalna partnerstva i prijateljstva, rekao je Selaković i ukazao da pored bliskih odnosa sa Ruskom Federacijom i NR Kinom naša zemlja neguje odnose i sa državama Bliskog istoka, afričkog, azijskog kontinenta i Latinske Amerike.
On je podsetio da Srbija danas uspeva da samostalno i suvereno donosi odluke, kao i da ponovo stiče međunarodni ugled i dobija priliku da razgovara sa stranim partnerima.
"Među zemljama iz Pokreta nesvrstanih su i one države koje su 1992. godine među retkima pružile podršku SR Jugoslaviji i Srbiji, usprotivile se uvođenju sankcija i suspenziji članstva naše zemlje u UN. To srpski narod ne sme da zaboravi", rekao je Selaković.
On je podsetio da je iz nekih od tih zemalja je posle 2000. godine povučeno naše diplomatsko prisustvo.
"Da smo u nekoj od njih ostavili i domara u ambasadi da priča našu argumentaciju o Kosovu i Metohiji, budite uvereni da u nekim slučajevima ne bi došlo do priznanja separatizma Prištine", rekao je Selaković.
On je dodao da je napravljena baza svih studenata iz nesvrstanih zemalja koji su ovde studirali i da je ustanovljeno da ih je više od 4.900 diplomiralo na teritoriji Srbije, ali da je daleko veći broj onih koji su odustali od studija, sklopili ovde brak i vratili se u svoju zemlju sa nekim drugim zanatom, znanjem i veštinom koju su ovde naučili.
"Prilikom posete Hašemitskoj Kraljevini Jordanu krajem avgusta, od naših prijagtelja iz Jordana dobio sam informaciju da se preko 5.000 naših devojaka udalo za Jordance koji su studirali u Srbiji", rekao je Selaković, a preneo Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala