- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Ako dođe do velikog skoka cena, Vlada će reagovati“: Ministar o poskupljenju hrane

CC0 / Pixabay / Supermarket
Supermarket - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Pratite nas
Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da su na rast cena hrane uticale epidemija virusa korona, energetika, ali i cene prevoza. On je istakao da će Vlada reagovati ako dođe do velikog skoka cena, mada ne očekuje takav scenario.
Nedimović je rekao da je cena ulja skočila jer je porasla i cena sirovog suncokreta. Napomenuo je da, međutim, cena ulja nije povećana proporcionalno ceni suncokreta, već manje.
„Sve cene žitarica su ‘podivljale’, što je za poljoprivrednike dobro jer će imati više novca, ali onda rastu cene mesa, itd. Cene ulja se kreću od 169 do 205 dinara. Kada ulje skoči 10 dinara, a jedna porodica potroši maksimalno četiri litra ulja mesečno, to je 40 dinara, dakle ni pola espresa“, kazao je Nedimović, gostujući na TV Prva.
On je ukazao da cene gasa i električne energije vuku i cene hrane.
„Videćemo kako ćemo se postaviti u čitavoj situaciji kada je reč o ceni električne energije u prehrambenom sektoru, kako ne bi u celom tom lancu došlo do poremećaja“, dodao je Nedimović.
Ministar poljoprivrede je naveo da je dobro što Srbija proizvodi više hrane nego što joj je potrebno.
„Ne očekujem da se ništa posebno desi na unutrašnjem tržištu, a na spoljašnjem — zaradićemo. Ne očekujem da će se desiti ništa spektakularno. Ako se desi — Vlada će reagovati“, poručio je Nedimović.
Nedimović procenjuje da cene žitarica narednih godina neće padati, što je, kako je ocenio, za Srbiju kao izvoznika hrane, dobra vest, preneo je B92.
On je dodao da će tražnja za hranom stalno rasti jer planeta ima ograničene resurse, a ljudi je sve više.
„Ko bude igrao pametno sa hranom, a Srbija je jedna od takvih zemalja, taj će da pobedi“, zaključio je ministar poljoprivrede.
Prodavnica u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
EKONOMIJA
Cene hrane ne prestaju da skaču, u septembru više za trećinu nego lani
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala