Sećanje na Klasa: Svet viđen očima „crtajućeg novinara“

© Kolekcija Narodne biblioteke SrbijeAleksandar Klas - Autokarikatura
Aleksandar Klas - Autokarikatura - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
Pratite nas
Aleksandra Karakuševića Klasa odlikovali su vedar duh, ljubav prema putovanjima i planinarenju, istančan smisao za humor, kao i izuzetan talenat za crtanje karikatura, koje su mu donele međunarodni ugled. Lucidan i izoštren pogled ovog „crtajućeg novinara“ na svet i jugoslovensko društvo druge polovine 20. veka mami osmehe i današnjoj publici.

PrvoKLASne karikature

Radovi Aleksandra Karakuševića Klasa (1927 – 2002) predstavljeni su na izložbi u Narodnoj biblioteci Srbije, koja čuva celokupnu zaostavštinu ovog uglednog srpskog i svetskog karikaturiste, ilustratora i grafičkog dizajnera.
Klasovu zaostavštinu je nacionalnoj biblioteci 2019. godine predao njegov sin Vladimir Karakušević, a iz bogatog likovnog opusa ovog autora, dugogodišnjeg saradnika brojnih domaćih i međunarodnih časopisa, autorka izložbe Gorana Stevanović izdvojila je njegove karikature – duhovita i jetka svedočanstva o jugoslovenskom i srpskom društvu i svakodnevici druge polovine 20. veka.
© Kolekcija Narodne biblioteke SrbijeAleksandar Klas - Karikatura
Aleksandar Klas - Karikatura - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Aleksandar Klas - Karikatura
„Klasov bogati opus čine skice, crteži, albumi, plakati, ali pre svega karikature koje na najbolji način odslikavaju njegov životni i profesionalni put. Na izložbi je predstavljeno oko 200 originalnih karikatura koje su podeljene u nekoliko celina. To su pre svega portretne karikature, potom karikature koje je Klas radio za časopise 'Jež' i 'Ilustrovana politika', s kojima je sarađivao dugi niz godina. Sledi segment radova vezan za njegove putopisne karikature. Klas je pisao putopisne reportaže, radio crteže, ilustracije i karikature s tom temom“, kaže u razgovoru za Sputnjik Gorana Stevanović.

Upečatljiva pojava s naočarima i lulom

Klasova upečatljiva pojava sa naočarima i lulom bila je inspirativna i drugim uglednim svetskim karikaturistima koji su na duhovit način u više navrata ovekovečili njegov lik.
„Klasove kolege i prijatelji, svetski karikaturisti, imali su običaj da portretišu Klasa koji je bio izuzetno markantna pojava, s nezaobilaznom lulom. Na izložbi su predstavljene i te lule koje su bile njegov zaštitni znak. Predstavljeni su i njegovi nagrađeni radovi, nagrade koje je dobijao na svetskim i evropskim bijenalima i festivalima karikature, kao i neki predmeti vezani za grafički dizajn koji nose njegov prepoznatljivi autorski pečat“, navodi Gorana Stevanović.
© Gorana StevanovićDetalj s izložbe o Aleksandru Karakuševiću Klasu u Narodnoj biblioteci Srbije
Detalj s izložbe o Aleksandru Karakuševiću Klasu u Narodnoj biblioteci Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Detalj s izložbe o Aleksandru Karakuševiću Klasu u Narodnoj biblioteci Srbije
Posetioci izložbe biće u prilici da vide i neke od Klasovih ličnih predmeta, među kojima su njegovi dnevnički zapisi, nastali tokom putovanja po Evropi 1956. godine.
„Tu je i Klasov planinarski šešir koji nam otkriva jednu manje poznatu dimenziju njegove ličnosti, odnosno njegovu ljubav prema planinarenju. Izložbu upotpunjavaju i suveniri s motivima Klasovih karikatura, koje je osmislila Nađa Stojković Jovanović“, dodaje autorka izložbe.

Karikature aktuelne u svim vremenima

Prema njenim rečima, glavna odlika Klasovih karikature jeste to što su univerzalne i aktuelne u raznim vremenima.
„Na tim karikaturama se ogleda krizno vreme druge polovine 20. veka koje, zapravo, traje do današnjih dana, tako da njihov jezik s mnogo društvene opravdanosti i duhovitosti potvrđuje suštinsku opredeljenost autora za sudbinu običnog čoveka. Zato su te karikature nama toliko bliske i poznate, vrlo sveže i aktuelne“, naglašava Gorana Stevanović.
© Kolekcija Narodne biblioteke SrbijeAleksandar Klas - Karikatura (Ilustrovana politika)
Aleksandar Klas - Karikatura (Ilustrovana politika) - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Aleksandar Klas - Karikatura (Ilustrovana politika)
Klasove karikature su se našle ne samo na stranicama domaćih časopisa, već i u mnogim prestižnim svetskim izdanjima, poput engleskog „Panča“, poljskih časopisa „Pardon“ i „Špilki“, u ruskom „Krokodilu“, američkom „Njujork tajmsu“, tokijskom „Jumuri šimbunu“, listu s najvećim tiražom na svetu.
„Klas je imao veliki međunarodni ugled, veliki krug prijatelja među poznatim karikaturistima i brojne poštovaoce svog rada. Prijatelji karikaturisti širom sveta su ga rado portretisali. I jedna nagrada nosi njegovo ime, to je 'Klasovo majstorsko pero' koje se dodeljuje svake godine najboljim karikaturistima i dešava se u Kruševcu. Postoji i međunarodni konkurs karikature koji je pokrenula 'Ilustrovana politika' nakon Klasove smrti, gde takođe karikaturisti koji slede Klasov ideal, odnosno pogled na svet, dobijaju značajne nagrade“, podseća autorka izložbe.
© Kolekcija Narodne biblioteke SrbijeAleksandar Klas - Karikatura (Jež)
Aleksandar Klas - Karikatura (Jež) - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Aleksandar Klas - Karikatura (Jež)

Ginisov rekorder po broju nagrada

U istoriji jugoslovenske karikature, Klas je ostao upamćen kao istrajan i radoznao autor koga krasi neverovatna vedrina duha.
Profesionalnu karijeru započeo je kao najmlađi karikaturista „Ježa“ (1950), a osam godina kasnije postao je član redakcije novoosnovanog časopisa „Ilustrovana politika“, u kojoj je proveo čitav radni vek.
© Kolekcija Narodne biblioteke SrbijeAleksandar Klas - Karikatura
Aleksandar Klas - Karikatura - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Aleksandar Klas - Karikatura
Bio je član ULUPUDS-a, od 1959. stekao je status istaknutog umetnika, učestvujući na gotovo svim izložbama udruženja, potom, na tri stotine i devedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, od čega je priredio četrdeset samostalnih u periodu od 1952. do 1994.
Tri svetske enciklopedije karikature i plakata uvrstile su u svoj pregled Klasove radove, a po broju osvojenih nagrada ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najnagrađivaniji karikaturista na svetu.
Izložba karikatura Aleksandra Karakuševića Klasa biće otvorena da početka decembra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala