Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Poduhvat uspešno realizovan! Zastava veterana 63. padobranske obišla svet /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićVeterani 63. padobranske brigade sa zastavom
Veterani 63. padobranske brigade sa zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
Pratite nas
Nesvakidašnji poduhvat veterana 63. padobranske brigade da njihova zastava bratstva obiđe planetu tako što će je bivši pripadnici ove elitne jedinice nositi od ruke do ruke se ostvario. Nakon hiljade i hiljade pređenih kilometara, zastava se vratila u Srbiju.
Poduhvat, kakvog do sada nije učinila nijedna specijalna jedinica u svetu, a čiji je idejni tvorac Momčilo Minić Moca koji godinama živi i radi u Beču, realizovalo je Udruženje vetarana 63 padobranske brigade, sa ciljem da padobranci veterani rasuti svuda po svetu i u vreme pandemije i otežanih uslova putovanja očuvaju kontakt i potvrde privrženost jedinici.
Na svom putu bratstva, predavana iz ruke u ruku, obilazila je gradove, države, kontinente, prelazila okeane, putovala automobilom, motorom, gliserom, kamionom, avionom, prenoseći slavu brigade i spajajući njene bivše pripadnike.
© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava veterana 63 padobraske brigade, na svom putu bratstva
Zastava veterana 63 padobraske brigade, na svom putu bratstva  - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
Zastava veterana 63 padobraske brigade, na svom putu bratstva
Uprkos pandemiji i zatvoranju granica, misija odavanja počasti palim saborcima i ponovnom okupljanju pripadnika brigade nije prekidana.
Od kada je krajem novembra 2020. godine, na put oko sveta krenula iz Niša, zastava je obišla Srbiju, Balkan, Evropu, Ameriku, Kanadu, zavijorila se na Nijagarinim vodopadima, hladnoj Aljasci i dalekoj Australiji, sve do Izraela koji je bio njena poslednja inostrana destinacija pre povratka u Srbiju. Želja, da zastava stigne i do Rusije, nažalost nije ostvarena zbog iznenadne smrti ambasadora Miroslava Lazanskog.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSvečana primopredaja zastave veterana 63. padobranske brigade
Svečana primopredaja zastave veterana 63. padobranske brigade - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
Svečana primopredaja zastave veterana 63. padobranske brigade
Ponosno i časno, na svom putu oko sveta, zakoračila je i među zastave drugih specijalnih jedinica, gde joj je od strane vojnih padobranaca ukazana počast.Sa istim poštovanjem dočekivana je u diplomatskim i konzularnim predstavništvima Srbije širom sveta, kao i u pravoslavnim hramovima u kojima su održavani parastosi poginulim pripadnicima brigade.
Zastavu sa natpisom, "Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast – padobranci 63. padobranske brigade" na njenom proputovanju pratila je i knjiga u kojoj su veterani ove brigade, učesnici ratova devedesetih i bombardovanja 1999. upisivali svoja sećanja i emocije vezane za tu brigadu.
© Sputnik / Lola Đorđević"Čast mi je što sam prve lekcije o životu naučio u 63. padobranskoj", zapisao je jedan od veterana u knjigu sećanja
Čast mi je što sam prve lekcije o životu naučio u 63. padobranskoj, zapisao je jedan od veterana u knjigu sećanja - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
"Čast mi je što sam prve lekcije o životu naučio u 63. padobranskoj", zapisao je jedan od veterana u knjigu sećanja
Prema zamisli tvorca ovog poduhvata, zastava bi trebala da 14 oktobra, kada veterani i slavna jedinica obeležavaju svoj dan stigne na niški aerdrom, gde će, zajedno sa knjigom utisaka, biti ostavljena u spomen sobi jedinice.
Podsetimo, 63. padobranska brigada je formirana u Nišu 1967. godine, tokom decenija izrasla je iz vazdušno-desantne jedinice u specijalnu padobransku brigadu. Za pokazanu hrabrost i učinjena herojska dela tokom borbenih zadatak brigada je 1999. godine odlikovana Ordenom narodnog heroja.
© Sputnik / Lola Đorđević“Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade RADE”, padobranska zakletva na najbolji način oslikava obeležja jednog vojnog padobranca.
“Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade RADE”, padobranska zakletva na najbolji način oslikava obeležja jednog vojnog padobranca. - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
“Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade RADE”, padobranska zakletva na najbolji način oslikava obeležja jednog vojnog padobranca.
Pored zakletve otadžbini, pripadnici 63. padobranske brigade daju zakletvu i jedinici. “Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade RADE”, padobranska zakletva na najbolji način oslikava obeležja jednog vojnog padobranca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala