- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Da li je Piksi spremio „vrtešku“ i za Luksemburg?

© Foto : Marko Metlaš / FSSReprezentivci Srbije i selektor Dragan Stojković Piksi
Reprezentivci Srbije i selektor Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
Pratite nas
Utakmica Srbije sa Luksemburgom u subotu od 20.45 biće prvo od tri finala do kraja kvalifikacija za odlazak na Mundijal u Kataru. Ono što je sigurno jeste da se sa selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem nikad ne zna kojih 11 će izvesti na teren. Navikao je na njegove driblinge i „vrteške“, pa će to verovatno i večeras biti slučaj.
Dragan Stojković bio je vrhunski fudbaler, prema mišljenju brojnih eminentnih stručnjaka, kao i navijača, najbolji kojeg je Jugoslavija imala, ali to trenutno nije toliko bitno.
Bitno je kako se Piksi snalazi u onoj daleko zahtevnijoj ulozi – kao selektor!
U dosadašnjem toku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koje će naredne godine biti održano u Kataru Srbija pod njegovom komandom na pet utakmica ne zna za poraz.
Tri pobede i dva remija, od kojih posebno boli onaj s prethodnog meča kvalifikacija za Ircima u Dablinu gde su Orlovi bili daleko bolji rival, ali ih je komičan autogol Sergeja Milinković-Savića i nedužnog Nikole Milenkovića, skupo koštao.
Srbija je igrala nikad ofanzivnije, Piksi je ostao veran ofanzivnom fudbalu, samo je pojačao oštricu napada, gde je rekorderu po broju golova za nacionalni tim Aleksandru Mitroviću (43), dodao momka koji je budućnost srpskog i svetskog fudbala – Dušana Vlahovića.
Fudbalske imperije sasvim sigurno će „zaratiti“ zbog njega jer je odbio da postane najplaćeniji igrač u istoriji Fiorentine, pa ostaje da se vidi da li će selektor Stojković i ovoga puta od prvog minuta gurnuti u vatru Vlahovića uz Mitrovića, ili će mladi golgeter šansu vrebati s klupe.
Ono što se pretpostavlja, jeste da će među stativama ponovo biti Predrag Rajković, ali će do neminovnih promena uslediti već u poslednjnoj liniji.
Nikoli Milenkoviću lekari su preporučili da odmori, pa će po svoj prilici umesto njega uskočiti Matija Nastasić, njegov saigrač iz Firence.
Dilema je i da li će uz Nastasića i Pavlovića trio činiti Miloš Veljković koji se odlično pokazao u Dablinu, gde je menjao Nastasića, ili će poverenje biti ukazano Stefanu Mitroviću koji je ovog leta pojačao Hetafe.
I u veznom redu moglo bi lako da dođe do tumbanja, lako bi umesto Filipa Đuričića koji je bio starter protiv Irske na terenu mogao da se nađe brzonogi Darko Lazović.
Krilo Verone je uvek provereno rešenje po toj celoj desnoj strani, gde neumorno može da šparta, dok će s druge strane biti Filip Kostić koji puca od samopouzdanja posle blistavih partija u dresu Ajntrahta.
Golovi i asistencije neprestano raduju selektora i sve u Srbiji, o poslednjem meču u kojem je klub iz Frankfurta nokautirao Bajern na Alijanc areni ne treba trošiti reči.
Upravo je Kragujevčanin prvo asistirao, a onda i levicom s ivice šesnaesterca „probušio“ Manuela Nojera.
U sredini bi još trebalo da se nađu Nemanja Gudelj ili Nemanja Maksimović, kao i Sergej Milinković-Savić, dok će mesto desetke standardno biti rezervisano za rekordera po broju asistencija u holandskoj Erediviziji – Dušana Tadića.
U slučaj da se Piksi opredeli za igru s dvojicom napadača, baš kao u Dablinu, ta mesta su rezervisana za Mitrovića i Vlahovića, ukoliko bude nešto manje ofanzivna varijanta Srbije u Luksemburgu, velika je verovatnoća da će se Gudelju i Sergeju na sredini pridružiti Saša Lukić iz Torina.
Vredno pomena je i da Luksemburg igra na novom, modernom stadionu, pa će Til i drugovi biti dodatno motivisani da se pred svojim navijačima prikažu u što boljem svetlu u meču u kojem je Srbija apsolutni favorit, što potvrđuje i kvota na kladionici 1.42.
U svakom slučaju jasno je da Srbija koja želi direktan plasman na Mundijal i prvo mesto na kraju kvalifikacija, što neće biti lako jer Portugalija ima dva boda više, nema prava na kiks.
Tri meča i tri finala, a prvo je večeras protiv Luksemburga, zatim sledi Azerbejdžan 12. oktobra u Beogradu, dok je poslednja, ujedno i najteža prepreka za Piksijeve Orlove, Portugalija u novembru.
Fudbaleri Srbije proslavljaju gol Aleksandra Mitrovića protiv Azerbejdžana - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
SPORT
Još tri meča do Katara – Piksijeva četa na (ne)ugodnom gostovanju
Ivan Ilić - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
SPORT
„Srpski Romeo“ korača Piksijevim stopama
Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
SPORT
Piksi upozorava: Onaj ko misli da će biti lako – imaće problema
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala