- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Optužnica protiv majke u Hrvatskoj: Odbila hemoterapiju, dete preminulo, potrošila novac za lečenje

CC0 / Pixabay / Infuzija
Infuzija - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
Pratite nas
Hrvatsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv žene zbog toga što je odbila da leči svoje teško obolelo dete, koje je preminulo, a veliki deo novca za lečenje prikupljenog u humanitarnoj akciji je potrošila za lične potrebe.
Županijsko državno tužilaštvo u Velikoj Gorici optužilo je 34-godišnju majku da je od početka do sredine 2019. odbila da leči 11-godišnju ćerku koja je bila teško obolela. Njoj se na teret stavlja krivično delo povreda detetovog prava sa smrtnom posledicom.
On je optužen i zbog utaje, odnosno da je skoro polovinu novca prikupljenog za lečenje u humanitarnoj akciji, oko 56.000 evra, sama potrošila, prenose hrvatski mediji.
„Optužnicom se okrivljena tereti da je kao majka i zakonska zastupnica deteta (2008.) od 24. januara 2019. do 2. maja 2019, u Zagrebu, grubo povredila detetova prava usled čega je prouzrokovana smrt deteta. Tereti je se da je, uprkos tome što su je lekari u više navrata informisali o prirodi bolesti i mogućim štetnim posledicama nelečenja, svesna svog postupanja po zdravlje i život deteta te pristajući na sve posledice, odbila da vodi dete lekaru i podvrgne ga daljim terapijskim postupcima i lečenju, zbog čega je, usled nelečenja, došlo do brzog napredovanja i pogoršanja bolesti deteta te smrtnog ishoda“, stoji u optužnici.
Ona se tereti i da je od 8. avgusta 2018. do 23. maja 2019, tokom medijske humanitarne akcije za potrebe lečenja deteta, na detetovo ime u banci otvorila račune na koje su razni donatori uplatili ukupni iznos od 131.000 evra, od čega je ona potrošila više od 56.000 evra za sopstvene potrebe, saopštilo je tužilaštvo.
Kako navode hrvatski mediji, koji su ranije razgovarali sa majkom, ona je, posle jedne serije hemoterapija, odbila da dalje vodi dete na njih, jer je htela da devojčica ide na lečenje u inostranstvu, gde neće biti podvrgnuta hemoterapijama.
Ona je tada tvrdila da ne želi da dete ide na hemoterapije, kako bi ojačalo za put u inostranstvo. Međutim, kako se detetu stanje pogoršalo, a nije imalo nikakvu terapiju, lekari su, u skladu sa zakonom, nastavili sa hemoterapijama, ali je devojčica preminula.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala