- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Mediji: Nova ruska raketa vraća Moskvi prednost nad Zapadom

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski lovci pete generacije Su-57
Višenamenski lovci pete generacije Su-57 - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
Pratite nas
Konstruisana specijalno za lovac Su-57, raketa vazduh-vazduh K-77M omogućiće ruskim avionima da steknu prednost u vazdušnim borbama, piše časopis „Militari voč“.
Domet rakete veći je od 190 kilometara, što avionu Su-57 daje prednost u odnosu na zapadne lovce, ističe autor članka.
Autor je posebnu pažnju posvetio aktivnoj faznoj antenskoj rešetki. Smeštena u nosu aviona, ona raketama obezbeđuje visoku preciznost i onemogućava skrivanje neprijateljskih aviona.
Kolumnista je objasnio da manevarski lovci već odavno znaju kako da iskoriste ograničeno „vidno polje“ senzora avionskih raketa, krećući se izvan radarskog opsega.
„K-77M rešava ovaj problem: ona bi mogla da postane najefikasnija raketa dugog dometa klase vazduh-vazduh na svetu“, naglasio je autor.
Prema njegovom mišljenju, K-77M može da odigra ključnu ulogu u vraćanju raketne prednosti koju je Rusija imala poslednjih godina Hladnog rata i u pripremi ruskog vazduhoplovstva za suprotstavljanje pretnjama nove generacije, kao što je raketa AIM-260 koja se sada razvija u Sjedinjenim Američkim Državama.
Nije poznato koliko će široko biti razvijena proizvodnja novih ruskih raketa, ali ako se pojave blizu granica NATO-a, zemlje alijanse bi trebalo ozbiljno da se zabrinu, zaključio je ekspert.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala