- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Korona evoluirala u telu rudara: Američki naučnici imaju novu teoriju o nastanku virusa

© AP Photo / Wang ShenRadnici u zaštitnim odelima dezinfikuju platformu železničke stanice u Jičangu u kineskoj provinciji Hubej. Kina je ponovo otvorila neke železničke i autobuske stanice nakon ukidanja karantina u provinciji Hubej
Radnici u zaštitnim odelima dezinfikuju platformu železničke stanice u Jičangu u kineskoj provinciji Hubej. Kina je ponovo otvorila neke železničke i autobuske stanice nakon ukidanja karantina u provinciji Hubej - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
Pratite nas
Novi virus korona mogao je da evoluira u roku od nekoliko meseci u telu jednog rudara koji se 2012. godine zarazio sličnim virusom , piše britanski „Telegraf“ pozivajući se na izjavu izvršnog direktora organizacije „Bajosajens Risors Prodžekt“ Džonatama Latema.
Prema rečima eksperta, virus može da izvodi „evolutivne skokove“ i da preživi brojne mutacije u slučaju kada se duže vreme nalazi u telu čoveka.
Prema podacima lista, kod šest rudara, koji su čistili ostatke izmeta šišmiša u rudniku u kineskoj pokrajini Junan, utvrđena je bolest nalik na pneumoniju. Trojica su umrla a ostali su proveli u bolnici oko šest meseci.
Godinu dana nakon smrti rudara naučnici iz Vuhana sa tom istom mestu otkrili koronavirus šišmiša RaTG13, koji 96 odsto identičan sa virusom koji izazov kovid 19.
„U telu samo jednog rudara je moralo da bude nekoliko stotina mutacija koje su vodile nastanku Sars-Cov-2. Decenije su stale u šest meseci. Prema našoj teoriji, ista evolucija se dogodila u plućima rudara posle zagonetne bolesti 2012. godine. Došlo je da curenja virusa iz uzorka uzetog od rudara“, navodi Latem.
On je dodao i da je u oblasti oko rudnika registrovan veliki broj različitih koronavirusa.
„Lečenje nekih od njih je trajalo šest meseci i dovelo je do evolucije novih adaptiranih koronavirusa kod čoveka“, zaključio je on.
Uzorke virusa koji je pokosio rudare poslat je naučnicima u Vuhan gde je prvo registrovan kovid 19.
Institut za virusologiju u Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
SVET
Isplivali dokazi: Američki institut finansirao ispitivanja virusa korona u Vuhanu od 2014.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala