- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

„Ko mi nije sve sudio“: Sećanje na Milana Kašanina I Orbita kulture

Orbita kulture, 08.10.2022.
Pratite nas
„Imao sam težak, ali srećan život, a ona čega sam u njemu imao najmanje bila je sloboda. Od koga i od čega sve nisam zavisio, ko mi nije sve sudio, šta sve nisam dočekao od nečije mržnje, u čijim sve rukama nije bio moj život“, govorio je Milan Kašanin, jedan od najumnijih Srba u prošlom veku.
Izložba o ovom književniku i prevodiocu, direktoru Muzeja savremene umetnosti, Muzeja kneza Pavla, Galerije fresaka, dobitniku visokih domaćih i međunarodnih priznanja otvorena je u Pedagoškom muzeju u Beogradu a povodom obeležavanja 40 godina od Kašaninove smrti. Zašto je ovaj hvaljeni pa osporavani čovek, sorbonski đak, svedok oba svetska rata, iako „u senci slave“ (kako se i zove izložba o njemu) i danas prisutan kao važna kulturna činjenica, ko je zapravo bio Milan Kašanin – za „Orbitu kulture“ objašnjavaju autorke izložbe prof. dr Zorica Hadžić i Marina Bojić, profesor književnosti i ćerka Milana Kašanina.
Šta se sve našlo na izložbi u Narodnoj biblioteci Srbije posvećenoj životu i radu Aleksandra Karakuševića Klasa, proslavljenog jugoslovenskog i srpskog karikaturiste? Ko je stvaralac koji je tokom svoje bogate karijere ostavio na hiljade duhovitih i jetkih prikaza savremenog društva – objašnjava autorka postavke Gorana Stevanović.
Jedan od trenutno najtraženijih i najtalentovanijih pijanista na svetskoj sceni, tridesetpetogodišnji Andrej Korobejnikov, koji je pre dve večeri imao premijerni nastup pred beogradskom publikom u ekskluzivnom razgovoru za Sputnjik otkriva da li kao pravnik muzici pristupa racionalno, zašto voli esperanto i zbog čega misli da je njegov „muzički turizam“ zapravo – posao snova.
A uoči premijere novog animiranog filma „Živeti u priči“, prikazanom u okviru 18. izdanja Evropskog festivala animiranog filma „Balkanima“, razgovaramo sa njegovim rediteljem i autorom Aleksom Gajićem.
Ko je bio Nikola Milošević, profesor čija bista od nedavno krasi hol Filološkog fakulteta, ustanove u kojoj je proveo najveći deo radnog veka, ko je čovek čijom su retorikom i govorničkim veštinama bili fascinirani ne samo studenti nego i najšira javnost, koja je godina pratila njegove nastupe, naročito tribine posvećene Dostojevskom?
Impozantan kao figura, staložen i miran, bez gestova ili jeftinih duhovitosti bio je jedan od onih erudita kod kojih je čitav efekat proizilazio iz onoga što je govorio, a ne iz onoga kako je govorio – kaže naš sagovornik, nekadašnji student Nikole Miloševića a danas i sam profesor Filološkog fakulteta – Milo Lompar.
Naša gošća je i talentovana kantautorka Ana Ćurčin, ovogodišnja dobitnica regionalne nagrade „Milan Mladenović“ .
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala