- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Jelena Božović Đorđević – Sa Giškom i Rodenom mimo kapije pakla I Dok anđeli spavaju

Pratite nas
Gost novog izdanja emisije „Dok anđeli spavaju“ je Jelena Božović Đorđević, doktor vajarstva, umetnik rafinirane i istovremeno nesputane, ponekad skoro brutalne energije, stvaralac za koga u glini - nema tajne.
Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, a doktorske akademske studije završila je na istom fakultetu. Izlagala je na deset samostalnih i više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada, a jednu od njih osvojila je za portret glumca Zorana Radmilovića. Dobitnica je nagrade i za idejno rešenje spomenika Milunki Savić, koji je postavljen u Inđiji.
Na pitanje autorke emisije Marine Rajević Savić da li je vajarstvo fizički naporno za jednu ženu, ova umetnica odgovara da Gospod Bog nekako valjda uredi i to da mi svoju profesiju, ukoliko je odaberemo samostalno i vođeni instinktima, biramo prema sopstvenim mogućnostima:
„Za mene vajarstvo ne predstavlja fizički napor. Od tog fizičkog dela mnogo veći, duhovni problem predstavlja ta borba sa jednim umetničkim delom, odgovornost, sve to što umetnika nosi pre izvedbe i tokom samog rada.“
Dr um. Jelena Božović Đorđević rođena je u Beogradu i sestričina je Đorđa Božovića Giške, komandanta Srpske garde, mučki ubijenog na ratištu u Gospiću 1991. godine.
Emisiju možete pratiti na talasima radija Studio B u 21 sat.
Dr um. Jelena Božović Đorđević I Dok anđeli spavaju - prvi deo
Dr um. Jelena Božović Đorđević I Dok anđeli spavaju - drugi deo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala