- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki senatori: Proučiti rat u Avganistanu kako se greške ne bi ponovile

© AP Photo / 1st Lt. Mark AndriesKriza u Avganistanu
Kriza u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
Pratite nas
Grupa američkih senatora na čelu sa Temi Dakvort podnela je američkom Kongresu predlog zakona kojim se poziva na stvaranje komisije za proučavanje svih aspekata rata u Avganistanu. Prema mišljenju političara, analiza sukoba pomoći će vladi Sjedinjenih Američkih Država da izbegne „iste greške“ u budućnosti.
„Cilj komisije je proučavanje rata u Avganistanu, izvođenje odgovarajućih zaključaka – sa stanovišta strategije i velike strategije, kao i razvoj preporuka za vladu Sjedinjenih Američkih Država, lica koja će ubuduće određivati politiku i najviše vojno rukovodstvo SAD“, navodi se u nacrtu u koji je „RT“ imao uvid.
Pretpostavlja se da će komisija pažljivo proučiti sva pitanja vezana za ratna dejstva, obaveštajne operacije i aktivnosti vezane za podršku u obnovi.
Osim toga, stručnjaci će analizirati rad američkih diplomata i političke i strateške odluke koje su uticale na saradnju Vašingtona i Kabula, kao i učešće saveznika NATO-a u ratu.
Kako sledi iz komentara pres službe Dakvortove, komisija bi trebalo da pripremi preporuke za prave reforme.
Senatori smatraju da će to garantovati da Sjedinjene Američke Države ne samo da su „naučile prave lekcije iz 20 godina provedenih u Avganistanu, već i da neće dozvoliti da se iste greške ponavljaju u budućnosti“.
Početkom avgusta talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) pojačali su ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu. Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
RUSIJA
Putin: SAD krive za novu krizu u Avganistanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala