- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vreme smrti u Americi: Najveći skok broja ubistava u poslednjih 100 godina

© Sputnik / Юki Ivamura / Uđi u bazu fotografijaPolicija u Vašingtonu
Policija u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države zabeležile su najveći godišnji skok broja ubistava u poslednjih 100 godina, pošto je tokom 2020. godine ubijeno 21.570 Amerikanaca, ili bezmalo 5.000 više nego godinu ranije, proizilazi iz statistike koju je objavio Federalni istražni biro.
Broj ubistava dramatično je povećan u svim delovima SAD - gradićima i metropolama, a čak 77 odsto ubistava bilo je počinjeno vatrenim oružjem, objavio je federalni Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.
„Broj ubistava porastao je u urbanim sredinama i selima, među demokratama i republikancima“, rekla je Gardijanu Šani Bags sa Univerziteta Kalifornija.

Rast broja žrtava ubistava i među Afroamerikancima i među belcima

Statistički gledano, Afroamerikanci koji čine oko 14 odsto od ukupnog broja stanovnika, čine više od polovine žrtava registrovanih tokom 2020. godine.
Istovremeno, tokom protekle godine ubijeno je i 27 odsto više belaca u odnosu na prethodnu godinu. Od 5.000 žrtava, koliko iznosi razlika između 2020. i 2019. godine, najmanje 2.400 su bili Afroamerikanci, dok su 1.200 bili belci.
Rastu broja ubistava doprinele su traume i izostanak ekonomske sigurnosti, što se pripisuje posledicama pandemije virusa korona, što je, po običaju, najžešće pogodilo ionako ranjive slojeve društva, piše RTS.
Različita objašnjenja povećanog broja ubistava rezultat su činjenice da je u Americi još uvek u toku debata o društvenim posledicama pandemije na sveopšte stanje u SAD.
Objavljujući nove statističke podatke, šef odeljenja za mortalitet pri Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Anderson rekao je da je ovo „najveći rast u poslednjih 100 godina“.
Istovremeno, u Americi je smanjen broj silovanja i pljački, saopštio je Federalni istražni biro.
Od kada su sve države obavezne da federalne vlasti izveste o broju ubistava, najveći skok broj ubijenih zabeležen je 2001. godine i mahom zbog više od 3.000 žrtava napada Al Kaide (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) na Vašington i Njujork.
Dramatičan skok broja ubistava, tvrde američki statističari, ne utiču preterano na pozitivne pomake koje je u ovoj sferi Amerika načinila od početka devedesetih godina prošlog veka, jer je broj ubistava u odnosu na taj period smanjen za čitavih 50 odsto.
Čak i posle prošlogodišnjeg rasta broja ubijenih, u SAD je stradalo 34 odsto manje ljudi u odnosu na „crne“ devedesete godine.
Za utehu Amerikancima, prošlogodišnji „pokolj“ je, prema statističkim podacima, prouzrokovao porast sveukupnog nasilja od svega pet odsto.

Šta je uzrok - blage kazne ili dostupno oružje

Najkritičniji period, tvrde stručnjaci, bila je prva polovina 2020. godine, od kada je trend rasta broja ubistava polako padao, pa je od juna prošle godine broj ubistava porastao za 16 odsto.
Prema raspoloživim podacima, oko 4.000 od više od 21.000 ubistava posledica je svađa, 900 se pripisuje obračunima bandi, dok je još 1.900 posledica drugih krivičnih dela, poput šverca narkotika, ili pljački.
Razlog najvećeg broja ubistava je prosto „nepoznat“.
Nepoznati motivi ubistava, istovremeno, pokrenuli su ozbiljnu raspravu republikanaca i demokratama o razlozima koji su uticali na rast broja ubistava u SAD.
Republikanci su, odmah, optužili rivalski tabor za „mek“ odnos prema kriminalu, tražeći oštrije kazne za počinioce, dok demokrate razlog za porast broja ubistava vide u dostupnosti vatrenog oružja širom Sjedinjenih Država.
Pucnjava u Lejklandu na Floridi, ubijene četiri osobe, među kojima i beba - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
SVET
Strašan zločin na Floridi: Napadač ubio četvoro, među njima i majku sa bebom, pa napao policiju
Pucnjava u supermarketu u Americi - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Crni bilans u Americi: Za praznični vikend 400 pucnjava i 150 mrtvih
Američka policija na mestu zločina na Menhetnu u Njujorku. - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Epidemija ubistava u Americi: Broj likvidacija u 2020. veći za trećinu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala