- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Bugarskoj Rus i još dvoje stranaca optuženi za krađu u fabrici oružja

© Foto : Pixabay / Victor SapozhnikovBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Troje stranaca, koji su radili u bugarskoj fabrica oružja „Arsenal“ i koji su uhapšeni tokom jučerašnjeg dana, su optuženi za krađu, saopštio je bugarski list „168 sati“ pozivajući se na izvor iz Regionalnog tužilaštva oblasti Stara Zagora u Bugarskoj.
Reč je o ruskom državljaninu i dvoje državljana Letonije.
Prema informacijama iz medija, u pitanju je porodica koju čine muškarac od 60 godina, žena od 59 godina i muškarac od 24 godine. Svo troje su radili na visokim pozicijama u fabrici „Arsenal“ koja se bavi proizvodnjom oružja i artiljerijskog naoružanja.
U njihovom automobilu, koji je zadržan na granici sa Grčkom, pronađeni su crteži i detalji naoružanja, koje mogu da iskoriste ili neke bugarske ili strane kompanije-konkurenti.
Optuženi su za zloupotrebu službenog položaja i krađu, za šta im sledi deset godina zatvora. Druga optužba se odnosi na nezakonito iznošenje proizvoda ili tehnologija bez odgovarajuće saglasnosti. Za ovaj prekršaj im sledi šest godina zatvora i kazna nešto veća od 100.000 evra.
Bugarski ekspert za pitanja nacionalne bezbednosti Tihomir Stojčev je komentarisao incident u fabrici oružja i naveo da je teško reći šta se zaista dogodilo, s obzirom da javnost nema informacija kakav ugovor imaju uhapšeni sa fabrikom. On je naveo, da je moguće da su oni radili na inovativnim tehnologijama i da su odlučili da svoje izume dostave nekome drugome.
Ekspert je naveo da nema potrebe da se odmah govori o špijuniranju „mada je ta tema, verovatno, za nekoga veoma pogodna“. On smatra da hapšenje stranih državljana može nekome biti od koristi u pogledu diplomatskih odnosa. Podsetio je i na to da su nedavno u Rusiji zadržana bugarska oklopna vozila koja su trebalo da budu isporučena Belorusiji. Vozila su imala lažna dokumenta.
On je obratio pažnju i na to da se od 2018. godine u fabrici dogodilo nekoliko incidenta koji pokazuju ranjivost po pitanjima bezbednosti, desilo se nekoliko požara i eksplozija u proizvodnim pogonima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala