- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Rogozin: Sateliti Ilona Maska mogli bi se koristiti u vojne svrhe protiv Rusije

Misija Starlink - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Komunikacioni sateliti „Starlink“, koje je napravila kompanija Ilona Maska „Spejs iks“, mogu da gađaju krstareće rakete u letu, kao i da kontrolišu specijalne snage i mrežu agenata, izjavio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.
Rogozin je za rusku televiziju „Prvi kanal“ rekao da je ove godine „Spejs iks“ za postavljanje satelitskog komunikacionog sistema „Starlink“ od američke države dobio oko 900 miliona dolara. A ukupno će subvencije iz budžeta za naredni period iznositi 20 milijardi dolara, precizirao je on.

„Postavlja se pitanje: zašto je to potrebno državi? Zato što ovakve svemirske letelice ne pružaju samo internet – one mogu da postanu poluga za upravljanje krstarećim raketama, preprogramiranje njihove letačke misije dok su u letu, upravljanje specijalnim snagama i mrežom agenata“, objasnio je Rogozin.

On je dodao da sateliti „Starlinka“ takođe mogu da na mobilne telefone distribuiraju „internet sa čisto političkim sadržajem i, najverovatnije, antiruskim, kako mi ne bismo mogli suvereno da zaštitimo sopstveni internet“.
Od 2018. godine, u orbitu oko Zemlje lansirano je 1.265 satelita „Starlink“, od kojih je 64 već prestalo sa radom. Ukupno bi moglo biti lansirano 42 hiljade takvih uređaja.
Mladić radi na laptopu pod noćnim nebom - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Testiran svemirski internet, rezultati do sada nezabeleženi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala