Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nove mere iz Prištine protiv Srbije - Kurtijev predizborni marketing

© AFP 2023 / SASA DJORDJEVIC Barikada na granici Srbije sa Kosovom
Barikada na granici Srbije sa Kosovom - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Priština je odlučila danas da uvede zaštitne anti-damping mere na neke proizvode iz centralne Srbije, kako tvrde, radi zaštite industrije i trgovine. Ovo je novi vid pritiska i nova provokacija Aljbina Kurtija pred lokalne izbore, kaže Dr Dejan Vuk Stanković.
Kako je saopšteno iz Ministarstvo industrije privremenih institucija, jedna od mera odnosi se na uvođenje tri evrocenta po kilogramu na uvoz životinjskog koncentrata iz centralne Srbije, a druga takođe tri evrocenta za uvoz jedne jedinice građevinskog bloka. Obe odluke su u skladu sa Ustavom tzv. Kosova, Zakonom o anti -damping merama i merama protivteže, kao i sa kosovskim međunarodnim obavezama.

Dokaz da Albanci neće saradnju sa Srbijom

Doktor političkih nauka Dejan Vuk Stanković smatra da je ovo novi vid pritiska i nova provokacija koja ima za cilj da Aljbina Kurtija učini bitnim u albanskom javnom mnjenju u susret predstojećim lokalnim izborima.
„Ujedno ovo je i dokaz da Albanci uopšte ne žele razgovor na nacionalnim osnovama i na osnovama nekog minimalnog uvažavanja dve pregovaračke strane,“ kaže Stanković.
Ponovno uvođenje taksi u nekom obliku je, dodaje on, pokazatelj da se odnosi pogoršavaju i put ka tome da ionako komplikovan politički proces postane što je moguće više tenzičan.
„Sada nije na potezu toliko srpska strana koliko je na potezu specijalni izaslanik za pregovore EU Miroslav Lajčak i njegov američki kolega Gabriel Eskobar. Videćemo da li će oni reagovati u stvaranju preduslova za neki dijalog o normalizaciji ili će pustiti ovako Albancima da isteruju svoje kako im se prohte i da ruše sve mostove saradnje sa Srbijom,“ ističe sagovornik Sputnjika.

Na potezu Lajčak i Eskobar

Stanković napominje da ove mere i ekonomski Srbiji nanose štetu, jer je Srbija veliki izvoznik na kosovsko tržište.
„Ali to je prosto deo njihovih provokacija a da li ćemo mi odigrati na neku kartu i uzvratiti im ne znam, ali mislim da treba o tome razmisliti,“ kaže Stanković.
Naši stručnjaci za ekonomiju objašnjavaju da je Priština rešila da za tri centa obračunavaju više faktornu vrednost ove robe i na taj način oni postaju nekonkurentni u odnosu na proizvođače iz Srbije.
Mere su uvedene, navodno, nakon analize urađene na zahtev lokalnih proizvođača koncentrata za živinu i Udruženja proizvođača građevinskog materijala, a kojom je, kako kažu, utvrđeno da se lokalni proizvodi prodaju po nižim cenama nego u centralnoj Srbiji. Ove mere će važiti narednih šest meseci, a onda će se produžiti za još šest.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala