- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Iz Australije za Sputnjik: Da li će Novak moći da igra i bez vakcine?

© AP Photo / Hamish BlairNovak Đoković nakon osvajanja Australijan opena 2021.
Novak Đoković nakon osvajanja Australijan opena 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
„Ukoliko pitate prosečnog Australijanca da li bi primio nevakcinisanu osobu u državu rekao bi ne. Isto važi i za Australijan open. Rekli bi vam da turnir ne mora ni da se održi“, rekao je za Sputnjik Vanja Knežević koji živi u Australiji. O situaciji pred prvi Grend slem u godini govorio je i Majkl Babić, čuveni fotograf koji živi u Melburnu.
Nakon što je objavljeno da će svi učesnici Australijan opena na turnir moći da dođu samo ukoliko imaju potvrdu o vakicinaciji, pokrenuta je polemika o tome da li će Novak Đoković, osvajač devet trofeja, igrati prvi Grend slem u godini.
U Australiji se sprovode rigorozne mere, a tamošnja vlast za cilj ima što veći procenat vakcinisanog stanovništva. Ipak, iako države sprovode iste mere, mišljenja su podeljena.
Za Sputnjik su situaciju u Australiji analizirali Majkl Babić, fotograf koji godinama beleži istorijske trenutke na Australijan openu i živi u Melburnu, kao i Vanja Knežević, čovek koji ima svoju kompaniju u Sidneju.
Dok Vanja svedoči da se u Sidneju strogo pridržavaju mera i poštuju sve što nadležni preporuče, čuveni fotograf negira takvu situaciju kako u tom gradu tako i u Viktoriji.
Babić smatra da je prvi Grend slem u godini samo žrtva političkog programa i da direktor Australijan opena čini sve što je u njegovoj moći da uradi ono što bude zahtevala većina tenisera.
„Sve što mogu reći je da je Kreg Tajli, direktor turnira, svestan da ne žele svi igrači da se vakcinišu, tako da on odbija da uvede obavezno vakcinisanje. Međutim, Ministarstvo zdravlja i Vlada Viktorije, donela je odluku o obaveznom vakcinisanju za profesionalne sportiste, što može da se promeni do kraja godine. Prema tome, sve liči na političku taktiku da se narod ubedi da se vakciniše u što većem broju, a da pri tom političari nakupe poene i preuzmu zaslugu“, objasnio je Babić.
© AFP 2023 / Vilijam VestNovak Đoković Kreg Tajli
Novak Đoković Kreg Tajli - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Novak Đoković Kreg Tajli
On takođe tvrdi da je u Novom Južnom Velsu, državi čiji je Sidnej glavni grad, mali procenat vakcinisanih zdravstenih radnika.
Oni ne mogu da nateraju sedam odsto zdravstvenih radnika samo u jednoj državi (Novi Južni Vels) da se vakcinišu, kako onda da nateraju tenisera koji nije iz njihove države da se vakciniše? Takođe, preko 250 vozača hitne pomoći u jednom regionu u Viktoriji odbilo je da se vakciniše. Neki policajci napustili su posao jer nisu želeli da se vakcinišu. Čisto sumnjam da će u januaru 2022. godine svaki teniser biti vakcinisan. Izgubiće i publiku, a nekoliko igrača u TOP 10 nisu se izjasnili o vakcinaciji“, objasnio je za Sputnjik Majkl Babić.
Drugi ugao ponudio je Knežević koji godinama razvija svoj biznis u Sidneju. Prema njegovim rečima, stanovnici se pridržavaju mera, a vakcinisanih je sve više jer je normalan život bez te potvrde gotovo nemoguć.
„Australija sprovodi izuzetno rigorozne mere, a stanovnici se toga pridržavaju. U prodavnice ulaze samo vakcinisani i nije moguće šetati van svog okruga“, počeo je sagovornik.
„Industrije su bile zatvorene, kancelarijski posao se radi se od kuće. Ukoliko pitate prosečnog Australijanca da li bi primio nevakcinisanu osobu u državu rekao bi ne. Isto važi i za Australijan open. Rekli bi vam da turnir ne mora ni da se održi“, istako je Knežević.
Njegove reči pravdaju brojevi koji su u porastu. U Australiji je skoro 80% stanovništva primilo prvu dozu vakcine.
© AP Photo / Mick Tsikas/AAP Image via APProtesti u Australiji protiv lokdauna
Protesti u Australiji protiv lokdauna - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Protesti u Australiji protiv lokdauna
On smatra da se Parlament strogo drži donetih odluka i zakona, pa da su tako malo šanse da se u Viktoriji bilo šta promeni zbog Australijan opena.
„Da je više igrača u prvih 15 nevakcinisano možda bi se odluka i razmatrala, ovako koliko god je Novak veliki sportista to ne zanima vlast koja samo sprovodi restrikcije da bi ublažila stanje uzrokovano koronom“, objasnio je Knežević za Sputnjik.
Prema najnovijim zvaničnim informacijama, objavljenim 10. oktobra u Australiji, kada u Novom Južnom Velsu bude dotignut broj od 70% vakcinasnog stanovištva, moći će da se uđe u tu zemlju uz priložen dokaz o dve doze vakcine.
Kada je u pitanju Viktorija na snazi je i dalje odluka da će učesnici Australijan opena morati obe doze da prime do 26. novembra.
Ono što ne ide u prilog nevakcinisanim teniserima i turniru je to da je Viktorija među poslednjim država u kojoj du donete mere, tome svedoči i sagovornik Sputnjika.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
SPORT
Đoković ponovo na meti „teorija“ – zbog fotografije iz Amerike /foto/
„Viktorija je poslednja uvela mere. U trenutku kada je broj zaraženih porastao uveli su pravila koja važe i u ostalim mestima. Do tog momenta je bilo manje rigorozno“, objasnio je Knežević.
„Te titule te neće zaštititi. Jedina titula koja može da te zaštiti je da možeš da kažeš da si primio dve doze vakcine“, reči su Dena Endrujsa, premijera australijske države Viktorija, koje je uputio Novaku Đokoviću najboljem teniseru sveta.
Novak Đoković zbog svojih izjava često je proglašavan kao „antivakser“, međutim postoji i izjava u kojoj srpski as jasno naglašava da nije isključio opciju vakcinacije.
„Video sam da su inostrani mediji malo izvukli iz konteksta moju izjavu i napisali da sam protiv bilo kakve vakcinacije. Problem je kada te neko tera da na silu u telo ubaciš nešto neprovereno. To je za mene neprihvatljivo. Nisam protiv vakcine, ko sam ja da pričam o tome“, objasnio je Đoković koji će uskoro ipak morati da „preseče“ i donese odluku.
Teško je teniserima koji odbijaju vakcinu da se nadaju da će se odluka promeniti jer je dovoljno da se prisete prethodne godine.
Turnir je prošle sezone pretrpeo niz kritika od igrača, Novak je i tada bio u centru pažnje kada je pokušao da se izbori za veća prava svojih kolega.
Đoković je tada u pismu koje je poslao direktoru turnira između ostalog tražio da igrači koji imaju negativan tekst budu manje dana u izolaciji kao i to da rade sa kondicionim trenerom.
Međutim i tada je premijer Viktorije Novaku rekao „Ne“.
„Ljudi mogu slobodno da daju spiskove želja, ali odgovor je ne. Pravila važe za sve. Svi su o tome bili informisani pre dolaska i to je bio uslov koji su prihvatili. Ovde nema posebnog tretmana, jer vas virus tretira posebno“, izjavio je tada Den Endrujs.
Iako postoje navodi da se Đoković vakcinisao jer je uslikan na jednom muzičkom festivalu u Njujorku koji zahteva dokaz o vakcinaciji ti navodi i dalje nisu potvrđeni.
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
SPORT
Drama se nastavlja: Australijan open se seli zbog Novaka?
Takođe, Danil Medvedev i Stefanos Cicipas, drugi i treći teniser sveta ne žele da otkriju da li su vakcinisani.
Jedna od poslednjih informacija o Australijan openu je i ta da postoji opcija da turnir bude održan u Sidneju gde ne postoji zakon koji obavezuje profesionalne sportiste na vakcinaciju.
To bi bilo dobro i iz razloga što se za taj deo Australije kako je navedeno najavljuje i popuštanje mera kada se dostigne određeni broj vakcinisanih.
Od prvog decembra Sidnej će ublažiti mere za nevakcinisane, ali je premeštanje prvog Grend slema u godini i dalje samo potencijalno rešenje o kojem nema zvaničnih podataka.
Felisijano Lopes i Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
SPORT
Federer se oprostio od još jednog dela svoje istorije
Bogdan Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
SPORT
„Jedva su dočekali da se obračunaju sa Novakom, boli ih što je nestala njihova barbika – Federer“
Srpski teniser Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
SPORT
„Grad svetlosti“ čeka Novaka Đokovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala