- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina poručila Americi: Suzdržite se!

© AFP 2023 / WANG ZHAOKineska i američka zastava
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) formira specijalnu jedinicu čiji će zadatak biti suprotstavljanje izazovima koje predstavlja Kina, saopštio je šef CIA Vilijam Berns.
Nova institucija u Americi zvaće se „Centar kineskih misija“. Prema saopštenju CIA, neophodna je kako bi se odgovorilo na „globalni izazov koji predstavlja Kina“, a koji „pogađa“ sve oblasti delatnosti CIA.
„Centar će u budućnosti jačati naš kolektivni rad na najvažnijoj geopolitičkoj pretnji sa kojom smo suočeni u 21. veku, sa kineskom vladom koja je sve više neprijateljski nastrojena”, rekao je Berns.
On je naglasio da pretnja potiče od kineske vlade, a ne od njenog naroda, a takođe je govorio o „pretnjama“ koje i druge zemlje predstavljaju po Ameriku.
„CIA će nastaviti da pažljivo prati druge važne pretnje, uključujući agresivnu Rusiju, Severnu Koreju koja provocira i neprijateljski nastrojen Iran, kao i borbu sa terorizmom“, dodaje se u saopštenju agencije.
Nakon toga se oglasilo Ministarstvo spoljnih poslova Kine sa saopštenjem da je stvaranje centra za suprotstavljanje Kini manifestacija mentaliteta iz doba Hladnog rata.
„Relevantni američki resori trebalo bi da objektivno i racionalno razmatraju razvoj Kine i kinesko-američke odnose, kao i da se suzdrže od postupaka koji štete međusobnom poverenju, saradnji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine i njenim razvojnim interesima“, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Čao Ližjang.
Prema pisanju lista „Vašington post“ koji se poziva na visokog službenika CIA, u okviru rada novog centra CIA planira da pošalje veliki broj svojih službenika, lingvista, tehničkih i drugih stručnjaka u različite zemlje sveta kako bi prikupili obaveštajne podatke u cilju suprotstavljanju interesima Pekinga.
Pored toga, CIA planira da zaposli više ljudi koji govore kineski jezik. Govoreći o novoj strukturi, sagovornik lista je povukao paralelu sa konfrontacijom SAD i SSSR tokom Hladnog rata, ali je istakao da je Kina teži rival zbog razmera ekonomije koja je tesno povezana sa američkom ekonomijom
Logo Centralne obaveštajne agencije (CIA) i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Blumberg: CIA razmišlja o stvaranju posebnog centra za Kinu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala