- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropu „zagrcnula“ cena gasa: Traže krivce umesto rešenje

© Sputnik / Ilja PitalevGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Situacija sa cenama gasa u Evropi mogla bi da ima negativan uticaj na reputaciju Rusije kao pouzdanog snabdevača energenata, smatra ambasador Evropske unije u Moskvi Markus Ederer, prenosi „RBK“.
Prema njegovim rečima, poskupljenje prirodnog gasa trebalo bi da zabrinjava ne samo Evropu, nego i Rusiju iz nekoliko razloga.
„Kao prvo, to može dovesti do ubrzanja procesa zamene gasa u Evropi obnovljivim izvorima energije“, pojasnio je diplomata.

Kao drugo, Rusija „rizikuje da izgubi status pouzdanog dobavljača, ukoliko ne bude mogla adekvatno da odgovori na povećanu potražnju“, dodaje Ederer. U tom kontekstu mnogi doživljavaju neaktivnost Moskve kao način pritiska kako bi ubrzala puštanje u rad „Severnog toka 2“, tvrdi ambasador.

„Kao odgovor na povećanu potražnju pouzdani snabdevač energetskim resursima mogao bi da poveća isporuke, na šta je pozvala Međunarodna agencija za energiju“, rekao je Ederer.

Rusija nije uradila ništa loše

Prema mišljenju generalnog direktora međunarodne kompanije za gas i inženjering „Linde Engineering“ Jirgena Novickog, gasnu krizu izazvala je sama Evropa.
„Rekao bih da Rusija nije uradila ništa loše i Evropa je sama prouzrokovala svoje probleme. Takođe, mislim da su to privremeni problemi. Konkurencija i konkurentne cene su dobre za poslovanje, dopada nam se zdrava konkurencija“, rekao je Novicki na marginama Peterburškog međunarodnog gasnog foruma.
Takođe je dodao da, prema njegovom mišljenju, Rusija ispunjava svoje obaveze.
Evropsko tržište gasa poslednjih meseci prilično oscilira: početkom avgusta hartijama od vrednosti za isporuke goriva trgovalo se po ceni od 515 dolara, dok su se do kraja septembra one više nego udvostručile, a ove nedelje na berzi je zabeležen istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara. Zatim je usledio pad – cene su se manjile skoro za polovinu, na ispod hiljadu dolara.
Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Cena gasa u Evropi danas je pala ispod 1.200 dolara za hiljadu kubnih metara.
Svoj komentar o tome zbog čega su evropski potrošači za enormne cene gasa odmah optužili Putina u autorskoj emisiji Moj pogled na Rusiju dala je Ljubinka Milinčić:
Mapa Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
RUSIJA
Evropa već drhti, ali zbog Amerike, ne zbog Putina — kakav haos tek donosi zima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala