- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Gas naterao ekološki savesnu Evropu da ponovo potraži spas u uglju

© REUTERS / DAVID W CERNYRudnik uglja u Poljskoj
Rudnik uglja u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Skok cena gasa prati i poskupljenje uglja. Prvi put u poslednje dve decenije tona čvrstog goriva košta 300 dolara, a potražnja je ogromna. Koliko će to potrajati?
Uprkos apelima da se smanji emisija ugljen-dioksida, ugalj se sve više kupuje. Isporučuje se i ekološki savesnoj Evropi, koja je morala da pređe na tvrdo gorivo usled rekordno visokih cena gasa.
Međutim, Evropa nema dovoljno uglja. Glavni snabdevači ne uspevaju da povećaju izvoz. Zalihe na severozapadu kontinenta su na minimumu – jedva premašuju četiri miliona tona.
Tu je i konkurencija sa azijskim kupcima, jer se i Kina bori sa deficitom uglja što je očekivano uticalo na cene.

Povratak uglja

Poslednjih godina u svetu je bila sve manja potražnja za ugljem, jer su Evropa, SAD i Kina krenule putem dekarbonizacije. Pad potražnje za čvrstim gorivom u vreme pandemije nazivali su prelaskom na čistu energiju. Međutim, to zahteva vremena.
Istovremeno, prirodne katastrofe niko nije uzeo u obzir. Zbog hladne zime i izuzetno toplog leta evropska podzemna skladišta gasa su se ispraznila. Tada su se setili uglja.
Kada je reč o dobavljačima, nema posebnog izbora. Nade se polažu na Rusiju, koja je na trećem mestu u svetu po izvozu fosilnih goriva. Prošle godine je izvezla oko 200 miliona tona.
Međutim, teško da će se izvoz značajno povećati zbog dugotrajnog proizvodnog ciklusa uglja, a Rusija je ionako glavni izvoznik uglja u Evropu – izveze preko 40 miliona tona godišnje, podseća šef analitičkog odeljenja kompanije „AMarkets“ Artjom Dejev.
Ruske kompanije će nesumnjivo zaraditi na sve skupljoj sirovini. Na azijskom tržištu 2019. godine tona uglja je u proseku koštala 90 dolara, a danas u EU košta 300. Ipak, značajno povećanje isporuka u inostranstvo se ne predviđa, jer je ugalj neophodan i za unutrašnje tržište.
Stručnjaci smatraju da će se, kratkoročno gledano, nastaviti velika potražnja za ugljem.
Međutim, uskoro će biti pušten u rad i „Severni tok 2“. Tržište čeka sklapanje dugoročnih ugovora koji će stabilizovati cene gasa, a zatim i čvrstog goriva. Takođe ne treba zaboraviti da uprkos današnjoj potražnji, svet ipak odustaje od uglja, koji ima svoje prednosti: on nije samozapaljiv i skladišti se na otvorenim površinama. I, kako pokazuje praksa, ako po hladnom vremenu drugi izvori energije zakažu, kameno gorivo i dalje greje.
Dim iz termoelektrane u Južnoj Africi - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
EKONOMIJA
„Forbs“: Evropi preti energetska katastrofa, ni Rusija je neće spasiti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala