- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Direktor MIA Rusija sevodnja: Nobelova nagrada za mir jedna od najspornijih

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaGeneralni direktor novinske agencije „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku
Generalni direktor novinske agencije „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Nobelova nagrada za mir je jedna od najspornijih nominacija u Nobelovom komitetu, ocenio je generalni direktor MIA Rusija sevodnja Dmitrij Kiseljov povodom dodele ovog priznanja glavnom uredniku „Nove gazete” Dmitriju Muratovu.
Takve odluke devalviraju samu nagradu, naveo je Kiseljov na svom Telegram kanalu.
Muratovu je, uz američko-filipinsku novinarku Mariju Resu, dodeljena Nobelova nagrada za mir za 2021.godinu. Nobelov komitet istakao je njihove „napore na zaštiti slobode izražavanja mišljenja, što je pretpostavka za demokratiju i trajni mir“.
Sam Muratov je rekao da nije nagrađen on, nego „Nova gazeta“. Reč je o listu koji otkad je pokrenut 1993. oštro kritikuje vlast. U ruskoj javnosti Muratov je poznat i kao jedan od onih koji su tvrdili da vlast stoji iza ubistava novinarke „Nove gazete“ Ane Politkovske 2006. godine, kao i opozicionara Borisa Njemcova 2015.godine.
Muratov je otvoreno izražavao protivljenje politici Kremlja u vezi sa Krimom, a bio je i među potpisnicima pisma podrške protestnim akcijama u Belorusiji. Na izborima 2011. bio je na listi partije Jabloko, čiji je član postao 2004. godine.
Muratov je treći Rus koji je dobio Nobelovu nagradu za mir: pre njega to priznanje poneli su aktivista za ljudska prava Andrej Saharov i bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov.
Glavni urednik Nove gazete Dmitrij Muratov - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
RUSIJA
„Talentovan, hrabar i posvećen svojim idealima“: Kremlj čestitao Muratovu na Nobelovoj nagradi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala