- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Da li znate zbog čega su banane uvek broj 1 na vagi u prodavnicama?

© Foto : PixabayBanane u supermarketu
Banane u supermarketu - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
U skoro svakom marketu kada kupite banane moraćete da ih izmerite na vagi, a tada ćete pritisnuti broj 1. Ali, da li ste se ikada zapitali zašto su banane uvek označene baš tim brojem koji se najlakše pamti?
Kroz istoriju su banane tradicionalno bile najprodavanije voće u prodavnicama, a ni danas se situacija nije previše promenila o čemu svedoči podatak američkog trgovačkog giganta "Volmarta" koji je 2015. objavio da su banane u njihovim marketima najprodavaniji proizvod godine.
Situacija u Srbiji je ista; banane su uvek u prvih pet najprodavanijih proizvoda u svakoj prodavnici, od piljare u kraju sa svega nekoliko namirnica do velikih trgovačkih lanaca.
Uz to, kada se oznakama na vagi za merenje pristupa abecednim redom, banane su takođe na vrhu liste. Naravno, proizvodi poput artičoke, ananasa ili avokada abecedno dolaze pre banana, ali zbog svoje popularnosti i učestalosti kupovanja banane su zadržale broj 1 na vagi.
Skala od sedam boja
Na svetu postoji hiljadu vrsta banana, a uzgajaju se u 150 različitih država. Banane nisu sezonsko voće jer se mogu uzgajati tokom cele godine, a najviše banana konzumira se u Ruandi – 279 kilograma po glavi stanovnika.
Prehrambena industrija koristi skalu od sedam boja kako bi utvrdila zrelost banana, neki preferiraju potpuno zelene banane koje kuvaju pre konzumacije, dok drugi kupuju skoro smeđe banane koje su zbog svoje slatkoće odličan dodatak kolačima i raznim kućnim napicima, piše Magazin novosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala